18.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Condura croatica – hrvatski brod star 950 godina

Condura croatica – foto hrt

Bogata povijest grada Nina veže se uglavnom za trgovinu solju i pomorstvo. Najpoznatije plovilo – condura – spominje se prvi put 1069. u dozvoli za plovidbu kralja Petra Krešimira Velikog. Poznata kao povelja “Mare nostrum”, ona se danas čuva u obližnjem samostanu Sv. Krševana. Izvan domaćih voda zvali su je “condura croatica”, jer su je izravno povezivali s Hrvatskim moreplovcima.

Ostaci dvaju takvih brodova otkriveni su posve slučajno u ninskoj luci 1966. Osam godina nakon toga izvadili su ih iz mora i prenijeli u Arheološki muzej u Zadru, kako bi se ondje pristupilo njihovoj obnovi, restauraciji i konzervaciji. Taj posao danas kontinuirano obavljaju stručnjaci “Muzeja ninskih starina”, gdje posjetitelji mogu zorno pratiti razvoj condura i srodnih brodova na vesla.

Dvije replike condura izgrađene su 1998. u sklopu projekta “Nin – najstariji hrvatski kraljevski grad”, 1998. Jedna je danas na ulazu u ninsku povijesnu jezgru, a druga uz Gradski most u Zadru. Ta je bila predstavljena i na Međunarodnom festivalu mora i mornara u Brestu u Francuskoj 2008., kao jedan u nizu reprezentativnih maritimnih sadržaja iz Hrvatske.

Kako ovo blago održavaju ninski stručnjaci i kako to izgleda kad zaveslaju kršni Dalmatinci, pokazuje reportaža u međunarodnom magazinu Alpe Dunav Jadran.

Najčitanije