17.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi obilježio Dan opštine i Oslobođenja grada

https://youtu.be/DMFNB6xQ1Co

Herceg Novi je danas obilježio Dan Opštine i 75. godina Oslobođenja grada. Gradska muzika sa mažoretkama defileom gradskim ulicama od Tore do Dvorane “Park”, najavili su svečanost.

Svečanoj sjednici SO Herceg Novi u Dvorni “Park” prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora državnih i opštinskih organa i ustanova, političkih partija i stranaka, bratskih, prijateljskih i susjednih gradova, odbornici u Skupštini opštine Herceg-Novi i dobitnici gradskih priznanja, Oktobarske nagrade i Povelje Herceg Novog

Prisutnie je pozdravila potpredsjednica SO Herceg Novi Dragana Stanišić, koja je kazala da su Novljani još u vrijeme Topaljske komunitadi jasno odredili svoje nacionalno opredelenje, a praznik koji danas slavimo je plod stremljenja slavnih boraca koji su dali živote za slobodu i napredak Herceg Novog.

Dan opštine HN foto RHN

-Herceg Novi baštini multikulturalnost i ponosi se svojom otvorenošću, uvijek spreman da primi svakog dobronamjernog čovjeka.

U njegovoj raznolikosti je naše najveće bogatstvo. Bio je dom i sigurna luka mnogih poznatih ličnosti, od vojskovođa do pjesnika, umjetnika, grad koji se neprestano razvija na ponos svih njegovih građana.

Dragae Novljanke i Novljani, poštovani prijatelji, ostanimo dosledni u sprovođenju ciljeva za bolji, i ljepši Herceg Novi. Budimo mu podrška i snažan oslonac! Neka nam živi Herceg Novi, da napreduje, da raste i neka nam je srećan praznik!, kazala je potpredsjednica SO HN Dragana Stanišić.

Predsjednik Opštine Stevan Katić u svom obraćanju je kazao da se iz brojnih realizovanih projekata izdvaja one koji grad čine privlačnim za život, rad i investiranje.

-Godinu su obilježili projekti koji će dugoročno uticati na razvoj grada. Počela je usvajanjem PUP-a, a namjeravamo da je zaključimo usvajanjem Strategije razvoja grada za period od 2020. do 2027. godine. Kada govorimo o strateškim dokumentima, urađena je Studija zaštite kulturnih dobara, Strategija za mlade, Strategija razvoja sporta i bićemo prva opština u Crnoj Gori sa urađenim Akcionim planom za borbu protiv vršnjačkog nasilja, kazao je predsjednik Katić.

– Ne trebamo da se pitamo u kom smjeru Herceg Novi ide već šta svi skupa i svako za sebe možemo učiniti da bismo doprinjeli zajedničkom cilju a to je kvalitetniji život svih građana. U novu deceniju XXI vijeka grad ulazi sa novim simbolima koji su utemeljeni na vijekovima za nama, novim idejama koje su zasnovane na rješenjima problema, novom energijom koju crpi iz rezultata svakodnevnog rada i zalaganja, kazao je Katić.

Predsjednik je izdvojio i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu i među njima: javnu garažu i trg ispred zgrade Opštine Herceg Novi, put i vodovod na Luštici, novu autobuska stanica, idejna rješenja iz Mape investicija koju su završili ove godine.

Nezadrživ razvoj Herceg Novog podstaknut je, rekao je Katić, velikim investicijama koje se realizuju na teritoriji Herceg Novog.

-One donose pozitivne socio-ekonomske promjene, oplemenjuju prostor i doprinose izgradnji imidža Herceg Novog kao modernog centra turizma i kulture. Naša velika obaveza je da Herceg Novi bude prepoznat na međunarodnoj sceni po dobrom ambijentu za ulaganja a Opština kao stabilan i odgovoran partner. Zbog toga su prioriteti lokalne uprave bliska saradnja sa investitorima, usvajanje planske dokumentacije i promocija brojnih potencijala našeg grada, kazao je Katić.

SO HN foto RHN

Prisutnima se obratila dobitnica Oktobarske nagrade humanistkinja Vida Radović.

-Ova nagrada, koja je danas u mojim rukama, samo je još jedan dokaz da je najuzvišenije takmičenje u ovom prevrtljivom svijetu takmičenje u čovječnosti. Čitavog svog života, žrtvujući privatni, borila sam se za osmjeh na licu drugih, znajući da čovjek, koji druge čini srećnim ne može biti nesrećan, a duboko ubjeđena da ljudsko biće nije rijeka, pa da se ne osvrće za sobom. Jer, nije teško biti čovjek, teško je biti čovječan, kazala je Radović.

Video porukom se obratio Andrija Prlainović, dobitnik Povelje grada i istakao da mu je žao što nije u prilici da danas bude u Herceg Novom da lično preuzme nagradu.

-To je veliko priznanje, ukazana mi je velika čast i Povelja je jedno od najdražih priznanja koje sam dobio, baš zato što dolazi iz mog grada, kazao je Prlainović, a u njegovo ime nagradu je primila i zahvalila se supruga Ivana.

Nagrada je uručena i najuspješnijoj studentkinji za 2019. godinu, Novljanki Jeleni Vukasović. Ona se zahvalila na nagradi i svima čestitala praznik grada.

Kulturno–umjetnički program koji je otvorila Mjesna muzika Đenovići koja će u utorak 29. oktobra, promocijom monografije obilježiti 100 godina postojanja.

Izvor:Radio HN

Najčitanije