3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora bi mogla da bude svjetski ronilački centar

Arheolog Darko Kovačević

Zahvaljujući brojnim olupinama brodova, potopljenim na dubinama do 40 metara, Crna Gora može vrlo brzo postati renomirani svjetski ronilački centar, kaže za Radio Crne Gore podvodni arheolog Darko Kovačević, predavač na malteškoj akademiji i član Nacionalne agencije za zaštitu kulturne baštine Malte.

Kovačević je u “Emisiji za pomorce”, na Radiju Crne Gore kazao da je neophodno da Crna Gora usvoji Strategija za zaštitu podvodnog kulturnog blaga i da se uradi 3D skeniranje morskog dna.

“Crna Gora ima možda bolji potencijal od Malte na dubinama od 40 metara to je ono široko pristupačno turističko ronjenje. Samo je odsustvo jednog sistema valorizacije i menadžmenta i same ronilačke industrije i nedostatak pravih evropskih standarda i razvoja ronilačkog sektora, dovelo do toga da to ne bude baš super valorizovano, ali potencijal je ogroman”, kaže Kovačević.

A potencijal crnogorskog podmorja na dubinama od 40 i 100 metara je nešto što još uvijek ne znamo, što bi, kaže Kovačević, trebalo da se otkrije.

“Ja se nadam da ćemo u jednom trenutku razvojem države doći do toga da se uključi više institucija kojima su neophodni ti podaci, jer je podvodna arheologija samo jedan mali dio tih podataka koji se dobijaju skeniranjem podvodnog tla. Nadam se i da ćemo jednog dana imati potpunu mapu crnogorskog podmorja, odnosno teritorijalnih voda”, kaže Kovačević za Radio CG.

Cijeli razgovor možete poslušati ovdje

Najčitanije