18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora danima meta sajber napada, vjeruje se da iza svega stoje ruske službe

Sajber kriminal

Crna Gora se danima nalazi pod jakim sajber napadima, kojima je izložena informatička struktura Vlade i vladinih struktura. Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost je saopšteno da iza ovih napada stoje koordinisane ruske službe, javlja Anadolu Agency (AA).

Napada se kritična infrastruktura i ovakav napad nije zabilježen u svijetu, poručuju iz sektora bezbjednosti.

“Ovakav napad je prvi put uzveden na Crnu Goru. On je pripreman duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura”, kazali su iz ANB-a i dodali da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave su, ističu iz ovog resora, pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

“Iako su trenutno iz bezbjednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nijesu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike”, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je sajber napad na vladinu informatičku infrastrukturu politički motivisan.

“To je jako ozbiljna stvar, i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i Agencija za nacionalnu bezbjednost, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Radi se po mom sudu o politički motivisanom napadu”, kazao je Abazović.

On je za večeras zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije