7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Štrajk u najvećoj britanskoj luci mogao bi potrajati do Božića

Štraj lučkih radnikaFoto: The Maritime Executive

Na polovici osmodnevnog štrajka koji je potpuno blokirao najveću britansku kontejnersku luku, rat između luke i sindikata koji predstavlja lučke radnike se zahuktava. Štrajk je ove sedmice već uzrokovao velike poremećaje u pomorskoj trgovini, a izgleda da bi se mogao odužiti i ugroziti najprometniju sezonu u godini.

Više od 1.900 lučkih radnika u luci Felixstowe, najvećoj britanskoj kontejnerskoj luci u kojoj se obrađuje gotovo 50% svih kontejnera koji se uvoze u Veliku Britaniju, ovog tjedna započelo je osmodnevni štrajk. Dok je u lukama u Njemačkoj postignut dogovor između sindikata i poslodavaca, pregovori u britanskoj luci i dalje su u tijeku. Sindikat Unite odbija prihvatiti “razumnu ponudu”, kako je nazivaju iz luke.

Unite traži da se lučkim radnicima dodijeli povišica od najmanje 10%, dok je tvrtka ponudila povišice od 7% i bonus od 500 funti, navodi gCaptain. Iz sindikata upozoravaju da bi se osmodnevni štrajk mogao nastaviti do Božića ako poslodavac, Hutchison Ports, vlasnik luke Felixstowe, ne prihvati njihove uvjete, piše Splash247.

“Tvrtka (Felixstowe Ports) zarađuje apsolutno bogatstvo. Mogli bi vam dati povišice i do 50 posto i još uvijek ostvarivati ogroman profit. Mi tražimo 10 posto. U čemu je problem?”, rekla je glavna tajnica sindikata Unite, Sharon Graham, u obraćanju lučkim radnicima, prenosi The Maritime Executive.

Internetske stranice luke pokazuju da su do kraja tjedna otkazana gotovo sva uplovljavanja. Iako bi štrajk trebao završiti u nedjelju navečer, iz luke su najavili da će luka ostati zatvorena u ponedjeljak, kada je u Velkoj Britaniji državni praznik. Zatvaranje luke na državni praznik čelnici Felixstowea smatraju “kaznom za radnike” jer su satnice praznikom veće. Prema trenutnom rasporedu, u Felixstove će u utorak, 30. kolovoza, stići osam brodova.

Čak i prije najnovije eskalacije, analitičari su predviđali značajne poremećaje u opskrbnom lancu, koji će se osjetiti daleko van granica Ujedinjenog Kraljevstva. Prema podacima MDS Transmodala, ukupna vrijednost robe u kontejnerima koja nije obrađena za osmodnevnog štrajka pocjenjuju se na otprilike 4,7 milijardi dolara.

Dvije strane i dalje se čvrsto drže svojih zahtjeva u pregovorima koji su očito u zastoju. Luka i dalje poziva sindikat da prekine akciju i vrati se za pregovarački stol, dok sindikat nastavlja zahtijevati bolje radne uvjete i plaće kojima će zapravo moći pokriti svoje troškove života zbog trenutne inflacije. Unite navodi enorman profit CK Hutchisona, govoreći da poslodavac “roni krokodilske suze” tvrdnjama da ne mogu priuštiti tražene povišice za radnike.

Druga britanska luka, Liverpool, također se sprema za slične prosvjede.

Najčitanije