10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora još radi na dobijanju kovid-pasoša EU

digitalni-covid-sertifikat

Crna Gora još radi na priključivanju sistemu Digitalnog COVID sertifikata (Digital COVID Certificate – DCC), mehanizma Evropske unije kojem je osim zemalja članica u međuvremenu pristupilo još 18 država, među kojima i dvije iz regiona.

”U toku je popunjavanje veoma zahtjevne i kompleksne kontrolne liste, nakon čega će uslijediti fazno testiranje tehničke spremnosti Crne Gore za pristupanje ovom sistem”, kazali su “Vijestima” iz Kancelarije za evropske integracije.

Iz Kancelarije pojašnjavaju da je procedura složena i da zahtijeva vrijeme kako bi svi zahtjevi sistema i Evropske komisije bili ispunjeni.

Sam proces sadrži pet faza. Nakon uspostavljanja sistema na nacionalnom nivou, pristupa se samotestiranju sistema (self-test), u skladu sa kontrolnom listom koja je u pripremi (faza 1 i 2). Ukoliko se utvrdi da je sistem kompatibilan sa standardima EU, Crna Gora će podnijeti zvaničan zahtjev za povezivanje sa DCC sistemom (faza 3). Nakon podnošenja zahtjeva, Komisija će izvršiti prethodne provjere i testiranje sistema, i u slučaju uspješnog testiranja, utvrditi rokove za pristupanje Crne Gore DCC-u (faza 4). Ukoliko se utvrdi da je Crna Gora tehnički spremna, učešće će biti potvrđeno na osnovu odluke o adekvatnosti sistema. Usvajanje odluke od strane EK predstavlja završnu aktivnost kojom će Crna Gora i formalno biti povezana sa DCC sistemom (faza 5).

Digitalni sertifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba ili preležala koronavirus, ili da je vakcinisana ili da ima negativan test.

Funkcionalnost digitalnog sertifikata ogleda se u tome da može biti izdat u digitalnoj ili papirnoj formi, da sadrži QR kod, da je besplatan i da se izdaje na maternjem i na engleskom jeziku, da garantuje zaštitu podataka i da je validan u svim zemljama članicama EU.

Ovaj sistem zvanično je stupio na snagu 1. jula na nivou EU, a istog mjeseca su, prema dokumentima na sajtu Evropske komisije, još tri zemlje koje nisu članice postale njegov dio – Švajcarska, Vatikan i San Marino. U avgustu su to uradile Sjeverna Makedonija, Turska, Ukrajina i Andora, a u septembru Albanija, Izarel, Monako, Panama, Maroko, Fraska Ostrva… a krajem prošlog mjeseca ovom sistemu priključila se i Jermenija, ali i bivša članica Evropske unije – Velika Britanija.

Na sistem su priključene i Norveška, Island i Lihtenštajn.

“Vijesti” su u avgustu pisale da Crna Gora radi na pristupanju sistemu.

”Prema informacijama Ministarstva zdravlja, početkom sljedeće nedjelje očekuje se izbor kompanije koja će sprovesti tehničku proceduru. Kancelarija za evropske integracije, kao koordinator u procesu evropske integracije, ima ulogu u pojašnjenju samog procesa koji je neophodno realizovati kako bi se pristupilo DCC sistemu. Svakako, nosilac ove važne aktivnosti je naše Ministarstvo zdravlja, koje aktivno participira u svim ovim fazama”, navodi se u odgovoru Kancelarije.

U Crnoj Gori su odranije dostupne nacionalne kovid potvrde. U papirnom obliku preuzima se u nekom od domova zdravlja ili na vakcinalnom punktu, a elektronska verzija dostupna je putem portala ezdravlje.me.

Još 60 država želi da se priključi sistemu digitalnih sertifikata EU

Zemlje članice EU izdale su više od 591 milion digitalnih kovid sertifikata, pokazao je izvještaj Evropske komisije o ovom mehanizmu.

Osim država koje u ovom trenutku koriste ovaj sistem, interesovanje za pristupanje iskazalo je još 60 zemalja koje nisu članice EU.

”Prema Eurobarometru, oko dvije trećine (65 odsto) ispitanika složilo se da je digitalni kovid sertifikat EU najbezbjedniji način za slobodno putovanje u Evropi za vrijeme pandemije kovid-19”, navodi se u saopštenju.

Među zemljama članicama, njih 20 koristi digitalni kovid serfitikat i za dešavanja unutar svojih država, kao što je ulazak na događaje, u restorane, bioskope i muzeje.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides istakla je da je digitalni kovid sertifikat “simbol otvorene i bezbjedne Evrope”.

”To je snažnan mehanizam EU koji nam je omogućio da se krećemo ka ponovnom otvaranju naših ekonomija i društava i da korisimo slobodu kretanja na jedan bezbjedan i koordiniran način”, kazala je ona.

Komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton dodao je da je taj sistem bio glavni pokretač oporavka turizma i malih i porodičnih biznisa širom Evrope.

”Ovaj sistem EU usvojile su zemlje širom svijeta, pokazujući kako Evropa može postaviti globalne standarde”, kazao je on.

/Miloš Rudović/

Izvor:Vijesti

Najčitanije