16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić: Grad se razvija, kasa sve punija

Stevan Katić

Uprkos pandemiji virusa korona koja ne jenjava već drugu godinu, lokalna uprava na čelu sa predsjednikom opštine Stevanom Katićem, uspjela je da završi mnogo toga- od izgradnje podzemne garaže i novog trga, preko ukidanja putarine na dionici Meljine – Petijevići, pozitivnog rebalansa opštinskog budzeta nakon 13 godina, radova na infrastrukturi, do završetka izgradnje i useljenja djece u Dnevni centar, stavljanja u funkciju Kuće Andrića… I još mnogo toga.

Katić ističe da ga raduje činjenica što Novi, nakon promjene vlasti na centralnom nivou, može računati na pomoć države i konkretnu saradnju sa ministarstvima.

-Naši ciljevi su jasni, ekonomski oporavak grada, stvaranje povoljnog investicionog ambijenta i uslova za otvaranje novih radnih mjesta, infrastrukturno uređenje u svim mjesnim zajednicama, nastavak brige o mladima i pružanje pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, kazao je Katić.

Konstatuje, da je uspješno završavanje projekta izgradnje novog trga i javne garaže, vrijedan gotovo 4 miliona eura, pokazalo da lokalna vlast ima i znanje i kapacitet.

-Istakao bih da je budzet Opštine za 2021.godinu uvećan za 6 odsto u odnosu na plan, što se desilo prvi put nakon 13 godina. Osim toga, usvojen je pozitivan završni račun budzeta za 2020. koji pokazuje povećanje ukupnih prihoda za oko milion eura, uprkos činjenici da je prošla godina bila krizna. Naglašavam da je Opština tokom prošle godine nastavila sa sprovođenjem mjera i olakšica za biznise koji su teško pogođeni pandemijom, te na taj način iskazala solidarnost i razumijevanje prema lokalnim privrednicima, kazao je Katić.

Herceg Novi Portonovi

Ukazuje da u protekloj godini nije bilo pokrenutih postupaka izvršenja protiv Opštine, jer je uspostavljena dobra praksa da se sva utvrđena dugovanja u postupcima koje vodi ovaj organ namiruju u zakonom predviđenom roku. Istovremeno, izvršenje u korist Opštine iznosilo je 125.833,71 eura.

-“Punom parom u doba korone” bio je naš moto. Na uređenje puteva i trotoara utrošeno je preko 1,2 miliona eura. Sanirana je glavna gradska ulica, koja je godinama vapila za uređenjem. Dionica Njegoševe i Ulice Save Kovačevića presvučena je novim asfaltom, što je predstavljalo investiciju vrijednu 100.000 eura. Javna rasvjeta je regulisana u gotovo svim mjesnim zajednicama. Završena je prva faza šetališne staze od Bijele do Kamenara, čime grad prvi put dobija uređenu pješačku komunikaciju između ta dva naselja. Osim toga izgrađen je i trotoar uz Jadransku magistralu u Igalu od Instituta do Ribarske ulice, kazao je Katić.

Izdvojio je i adaptaciju decenijama ruiniranog trotoara u Ulici Orjenski bataljon, uređeno stepenište u Topaljskoj ulici, a Sutorina je dobila višenamjensko igralište. Završen je i useljen Dnevni cent za djecu sa smetnjama u razvoju, a centar Igala dobio je uređen skver i javni sat.

-U saradnji sa Upravom javnih radova, dogovorena je izgradnja i raspisani su tenderi za projekte ukupne vrijednosti oko 600.000 eura koji će biti realizovani u narednom periodu, najavio je Katić.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije