16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora kao destinacija za birdwatching turizam

Global BirdFair

Turističke organizacije Bara, Podgorice i Tivta, uz podršku Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom i u saradnji sa turističkom agencijom Monticola, koju je osnovala NVO CXentar za zaštitu i proučavanje ptica, predstavili su ponudu Crne Gore kao izuzetne nove birdwatching destinacije na sajmu Global Birdfair koji je održan u Oakhamu u Velikoj Britaniji u periodu od 15. do 17.jula.

„Ovaj sajam je najveći događaj te vrste i okuplja izlagače i ljubitelje posmatranja ptica iz svih krajeva svijeta. Veliki broj posjetilaca obišao je štand Crne Gore, gdje su imali prilike da dobiju više informacija o turama koje organizuje agencija Monticola, ponudi Tivatskih Solila, Nacionalnog parka Skadarsko jezero i ostalim lokalitetima interesantnim za ovu ciljnu grupu turista, a ornitolog Monticole je upoznao posjetioce i sa vrstama ptica koje je moguće posmatrati u Crnoj Gori. U razgovoru sa posjetiocima saznali smo da su neki od njih već bukirali odmor u Crnoj Gori u postsezoni ove godine“- saopšteno je juče tim povodom iz Turističke organizacije Tivta.

Turisti koji uživaju u posmatranju i fotografisanju ptica (birdwatchingu) važe za ekološki iziuzuetno osviještene i odgovorne ljude, a po pravilu su veće kupovne moći od ostalih, klasičnih masovnih turista. Destinacije koje im imaju što ponuditi u smislu bogatstva i raznolikosti ornitofaune i njenih staništa, ova kategorija turista posjećuje većinom van glavne turističke sezone, na taj načinj poboljšavajući posjećenost u pred i postsezoni.

Na sajmu u Britaniji pored brojinih štandova birdwatching destinacija, proizvođača optičke i foto opreme, za posjetioce sajma bila su organizovana i brojna predavanja, panel diskusije, umjetničke izložbe i razgovori na temu zaštite biodiverziteta.

„Prema poslednjim istraživanjima birdwatching turizam je rastuća tržišna niša i Evropljani postaju sve više zainteresovani za ovaj vid turizma. Velika Britanija je najveće tržište za ovu vrstu turizma, a slijede Holandija i Njemačka. U Velikoj Britaniji osnovana je i najstarija organizacija za zaštitu ptica u Evropi, Kraljevsko društvo za zaštitu ptica (RSPB), koja broji preko milion registrovanih članova.“- saopštili su iz TO Tivta, napominjući da su ljubitelji posmatranja ptica „obično dobro obrazovani, realativno imućni i veoma zainteresovani za zaštitu prirode.“

„Oni često putuju i solo, bez partnera, a u destinaciji se zadržavaju duže od običnih turista.  Ovoj ciljnoj grupi je izuzetno važna sigurnost, pristupačnost lokaliteta i destinacije, stručni vodiči, kao i održivost destinacije. Odlučujući faktori pri odabiru destinacije za promatranje ptica su dostupnost i raznolikost ptičjeg svijeta, kao i prisutnost određenih grupa ptica ili endemskih vrsta. Sezonske migracije ptica takođe igraju važnu ulogu u odabiru destinacije, pa je ovaj segment turizma izuzetno važan radi proširenja turističke sezone, imajući u vidu da ptice migriraju tokom jeseni i proljeća.“-pojasnili su iz TO Tivta napominjući da najmanja bokeljska opština ima izuzetne potencijale za razvoj ove v rste turizma kroz svoj zaštićeni rezervat prirode „Tivatsks Solila“ koje je jedno od veoma važnih staništa za preko 120 različitih vrsta ptica, kao i odmorište koje brojne migratorne vrste prica koriste prilikom svojih sezonskih migracija sa sjevera na jug i obrnuto.

Iz TO Tivat su podvukli da će Nacionalna i lokalne turističke organizacije u narednom periodu u saradnji sa agencijom Monticola raditi na daljoj promociji destinacije za ovu vrstu turizm,a kroz dovođenje specijalizovanih grupa agencija i medija u Crnu Goru.

Izvor:S.L

Najčitanije