7 C
Kotor

Slušaj online radio

U toku izrada glavnog projekta zaobilaznice oko Herceg Novog, ove godine mogla bi početi i izgradnja

Herceg Novi – Škver – foto Jadran Herceg Novi

U okviru Prostorno urbanističkog plana opštine Herceg Novi, koji je u fazi izmjena i dopuna, tretirana je i buduća trasa zaobilaznice od Sutorine, preko Mojdeža, Ratiševine, Sušćepana, Trebesina, Poda, Sasovića do Zelenike.

Urađeno je idejno rješenje za zaobilaznicu oko Herceg Novog. Ono je prezentovano za prvu fazu Opštini, kazao je za RTHN obrađivač plana, član Savjeta za reviziju Prostornog plana u državnoj komisiji, rukovodilac opštinske komisije za postupak donošenja PUP-a i savjetnik za arhitekturu i urbanizam u Agencije za izgradnju i razvoj grada Ranko Kovačević:

– U toku je izrada glavnog projekta koji radi firma iz Podgorice. Obavili su geodetska, geološka ispitivanja i ako bi do proljeća uradili glavni projekat, ove godine bi mogli da počnu radovi na izgradnji zaobilaznice. Izgradnja zaobilaznice bi mnogo pomogla dok ne dođe do državnog auto puta i ostalih projekcija brzih saobraćajnica kroz opštinu Herceg Novi. Zaobilaznica nije zamišljena da bude tranzitna, ali bi bila dok ne dođe auto put. Ovo je važno jer je grad radijalno povezan – iz centra prema magistrali i idete odavde za Mojdež, Trebesin, Pode, Sasoviće i svuda idete na magistralu – ocjenjuje Kovačević.

Zaobilaznica bi u značajnoj mjeri rasteretila saobraćaj na magistrali:

– Ovo bi bio jedan put, koji bi recimo iz Mojdeža išli za Sasoviće, i ne bi opterećivali magistralu, ne bi se išlo na kružni tok u Meljine i dalje. Stvarno bi imali jednu poprečnu vezu, što bi na kraju omogućilo da se zaleđe više aktivira i da se smanji pritisak na grad.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je nedavno na sastanku sa privrednicima najavio da će već u januaru biti raspisano šest javnih tendera za izradu idejnih rješenja za dionice auto puta, jadransko-jonskog autoputa, i za četiri brze ceste,između ostalih, predviđena je zaobilaznica oko Budve – preko Luštice saobraćajna konekcija sa Hrvatskom.

Kovačević pojašnjava u kojoj mjeri je ova situacija predviđena Prostornim planom opštine HN:

– Moguće je da je došlo do malo nerazumijevanja jer uraditi idejna rješenja do kraja naredne godine za dva dijela auto puta i dvije brze saobraćajnice je ozbiljan posao, s obzirom da bi izradi idejnih rješenja trebalo da prethodi geodetsko snimanje i geološko istraživanje. Za nas je krovni plan je Prostorni plan države. Utvrđen je Nacrt Prostornog plana države, koji treba da ide u dalju proceduru i priprema se postupak za javnu raspravu – objašnjava Kovačević.

Kovačević navodi da je po tom nacrtu od dvije varijante brzih saobraćajnica za zaleđe primorja jedna bila da ide preko Luštice. Nakon brojnih procjena i traženja ta varijanta je ukinuta:

– I ovo je za mene zaista novost, da se vraća ta varijanta, jer 20 stalno se mijenja. Nije ovo problem od juče, nego nema niko ni snage ni znanja da ga jasno riješi, jer je auto-put i brza saobraćajnica su državni putevi i njih planira država, mi ih samo preuzimamo. Bilo je preko Luštice raznih varijanti, da se iz Zelenike pređe na Lušticu, ide na Zabrđe, Krašiće, Đuraševića, kroz tivatsku opštinu ide prema Budvi. Protiv toga se bune i građani Tivta, jer i oni rade izmjene i dopune plana. Ne znam šta treba da se uradi da postane bezbolno. Postojale su nekad varijante da se ide i obodnom stranom Sutorinskog polja pređe sa Kabale na Kobilu mostom i da to ide stranom Luštice što ne bi bilo vidljivo, dok bi se na ovoj strani poluostrva, uništio pejsaž. Podvodni tuneli su mogući ali u jednoj Norveškoj gdje imaju mnogo tunela, ali imaju i organizovana preduzeća koja ih održavaju. Kod nas nema odgovrajuće logistike. Zato bi tunel trebalo izbjegavati – kazao je.

– Izvještaj o studiji zaštite životne sredine koja na opštinskom nivou daje uslove kako bi to trebalo da bude urađeno. Upravo se mostu na Verigama protivi UNESKO, za procjenu je angažovana firma iz Ahena, a zašto nismo mi mogli da damo tu ocjenu imamo stručna lica za to. Mi moramo i znamo da čuvamo svoja kulturna dobra – smatra Kovačević.

Kovačević ocjenjuje da je urbanizam planiranje, projekcija politike u prostoru, a mi smo tu tehnička lica koja tu politiku provode u prostoru.

Najčitanije