7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora obilježila 30 godina otkako se proglasila prvom ekološkom državom

Boka Kotorska / foto Anton Marković

Vlada neće zataškavati crne ekološke tačke i posvetit će se ekologiji na putu do članstva u EU, obećali su zvaničnici u nedjelju, trideset godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom, no idejni začetnik te ideje upozorava da su to 30 propuštenih godina zbog nesposobnih političara.

Hajduković: 30 propuštenih godina

Idejni tvorac ekološke države Crne Gore, prof. dr Dragan Hajduković smatra da se danas u toj državi obilježava 30 propuštenih godina te kaže da je Crna Gora morala učiniti  više za tri desetljeća otkako je proglašena ekološkom državom.

“Mi u svari slavimo 30 propuštenih godina. Potpuno propušteni period za koji je Crna Gora mogla postati jedna od najboljih, najpoznatijih i najpoštovanijih država Evrope i svijetu“, rekao je Hajduković za RTCG.

Pritom je kritički govorio o politikom vodstvu.

„Crna Gora je, slikovito govoreći, država koju je Bog velikodušno nagradio prirodom, i surovo, veoma surovo kaznio političarima, kako vlasti, tako i opozicije“.

Crna Gora obilježila 30 godina otkako se proglasila prvom ekološkom državom
Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici crnogorskog parlamenta održanoj na planini Durmitor 20. septembra 1991. godine i njome je  definirano strateško opredjeljenje „da (CG) usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema“.

Godinu nakon donošenja, Deklaracija je bila predstavljena na konferenciji Ujedinjenih Naroda o zaštiti okoline.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na svečanosti je rekao da će vlada Crne Gore bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27 iz evropske agende, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih stečevina Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

„Jednako tako, ova vlada neće dozvoliti zataškavanje takozvanih crnih ekoloških tačaka, ali ni otvaranje novih, kroz devastiranje naših ekoloških bisera, kao što je to slučaj s koritom rijeke Tare, koji su prouzrokovale određene neodgovorne instance i nesavjesni pojedinci“, rekao je.

Pritom je Krivokapić istaknuo da je uz uz „vrijedne i poštene ljude, prirodna sredina najvažniji i trajni resurs Crne Gore“

„Oko vas je umjetničko djelo zvano – Crna Gora. Učinimo sve da u budućnosti dobije svoj novi okvir“, zaključio je crnogorski premijer.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da priroda nije štedjela u toj zemlji te  je zadatak današnjih generacija da to očuvaju. Podrška međunarodnih partnera izuzetno je važna, ali je i jako važna regionalna saradnja zbog predjela koje dijelimo sa susjedima.

Pritom je upozorio da bi  “izostanak konstantne suradnje, koordinacije, inovativnih rješenja država regije u cilju očuvanja okoline i adekvatne turističke valorizacije predjela”, mogao pridonijeti “porastu brojnih izazova i daleko smanjiti razvojne potencijale regije”.

Izvor:Hina

Najčitanije