12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska bojanka za sve uzraste

Adrijana Husić

Crnogorska bojanka već pet mjeseci mališanima, ali i odraslima na edukativan i slikovit način otkriva i približava ljepote i bogatstva Crne Gore.

Adrijana Husić iz Communication Studia Cassiopela podsjetila da je Crnogorska bojanka zaživjela sredinom maja ove godine i to kroz tri izdanja – Podgorica, Cetinje i Boka Kotorksa.

„U julu su izašle dvije nove bojanke i to Crna Gora i Ljepote Crne Gore, kada smo zajedno sa dnevnim listom Pobjeda i Resortom Porto Novi građanima poklonili 3,5 hiljada primjerak bojanke Crna Gora“, rekla je Husić.

Ona je kazala da nijesu očekivali da će bojanke doživjeti ovakav uspjeh.

Husić je kazala da će bojanka Ljepota Crne Gore u septembru imati drugi tiraž kroz akciju koju rade sa Dnevnim listom Pobjeda i Portonovi rizortom.

„Sjutra će uz Pobjedu 3,5 hiljada komada bojanke Ljepota Crna Gore biti poklonjeno povodom obilježavanja 30 godina otkako je Crna Gora postala ekološka država“, rekla je Husić.

Ona kaže da ljeto za njih nije značio odmor, već rad na novim bojankama, odnosno na engleskim izdanjima.

„Tokom ljeta smo radili na engleskim izdanjima i to upravo na bojankama Crna Gora, Ljepote Crne Gore i Boka Kotorska. Pripremile smo i posljednja dva izdanja koja su u septembru zaživjela. U pitanju su Ptice i Šume Crne Gore koje su rađene sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica“, kazala je Husić.

Kako je rekla, najbolja stvar kod bojanki je što su na njih najbolje reagovali najmlađi, kojima su one bile i inicijalno namijenjene.

„Dobro su reagovali i stariji, tako da u bojanju sada učestvuju skoro pa svi. I roditelji, babe, djede“, istakla je Husić.

Prema njenim riječima, bojanke su koncipirane tako da pored ilustracije donose i kratke priče kroz koje se upoznaju sa Crnom Gorom, njenim ljepotama, kulturom, tradicijom i istorijom.

Husić je naglasila da već imaju ideje za prazična izdanja, tako da nastavljaju taj ciklus, iako, nakon pet mjeseci, u Crnoj Gori već postoji sedam različitih bojanki.

„Ono što nas raduje jeste i interesovanje različitih privrednih subjekata da bojanke prilagođavaju, pa tako imamo četiri posebna izdanja“, rekla je Husić.

Ona je rekla da su bojanke dostpne na 40 prodajnih mjesta sa kojih, kako navodi, stalno dobijaju povratne informacije.

„Kroz Instagram i Facebook stranicu bojanki imamo komunikaciju sa najmlađima, ali sa starijima koji nam šalju ne samo obojene strane, već komentare, zanimljive priče“, kazala je Husić.

Prema njenim riječima, sam rad na bojankama je zahtjevan.

„Podrazumijeva puno istraživačkog rada, uključivanje različitih ljudi koji daju svoj doprinos. Zaista se trudimo da materijale koje pripremamo budu edukativni, ali i zabavni“, ističe Husić.

Posebno je, kako je navela, veliki izazov za Zombijanu koja sve ono što mi imamo u glavi, treba da pretoči u crtež.

Husić kaže da smišljaju i kratke priče koje su uvod u nek veće priče koje bi najmalđi mogli da čuju od odraslih, da istraže.

„Za nas starije bojanke su podsjetnik za sve ono što Crna Gora jeste i zašto bi trebalo da je bolje čuvamo i pazimo“, rekla je Husić.

Iza projekta crnogorskih bojanki stoji tim žena preduzetnica okupljenih oko Communication Studia Cassiopela, a sve bliže informacije se mogu naći na www.crnogorskabojanka.me

Najčitanije