13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora ostaje bez Sea Dance festivala

Sea Dance

Sea Dance, ovjenčan titulom Najboljeg evropskog festivala i jedan od najznačajnijih festivala Mediterana, koji je domaćoj turističkoj privredi do sada donio preko 60 miliona eura i neprocjenjivu promociju širom planete, neće ove godine biti održan na crnogorskom primorju, saopštili su organizatori.

Razlog ovome, kako su naveli u zvaničnom saopštenju, je blokada podrške državnih institucija festivalu, koju je bez ikakvih osnova naložila Agencija za zaštitu konkurencije, kategorišući dosadašnju saradnju države i Opštine Budva sa festivalom kao “državnu pomoć”, iako je, kako su kazali, potpuno jasno da je u pitanju komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, a u cilju pospješivanja budvanskog turizma i promocije destinacije.

– Ovo je potpuno jasno i transparentno definisano u Ugovoru koji je Opština Budva zaključila sa festivalom, u kojem postoje konkretne obaveze obje strane, a koji je usvojila Skupština Opštine Budve 2015. godine, nakon opsežne javne rasprave duge gotovo godinu dana. Ovakve komercijalne saradnje sa državnim institucijama Exitovi festivali imaju u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući više zemalja Evropske unije, na čije propise se Agencija u ovom slučaju poziva. Među njima je i Sea Star festival u Hrvatskoj, koji je prethodnog vikenda sa ogromnim uspjehom održan u Umagu pred preko 40.000 ljudi i uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice. Pokretanjem postupka, Agencija za zaštitu konkurencije je naložila Opštini Budva, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore i Turističkoj organizaciji Opštine Budva da obustave svaku saradnju sa Sea Dance festivalom, time onemogućivši njegov dalji rad, i to samo nekoliko mjeseci pred planirano održavanje, navodi se u saopštenju.

Kako su dalje naveli, imajući u vidu to da u prethodnih devet godina nijedan državni organ nije uputio ni najmanju primjedbu ovog tipa, te da je postupak pokrenut baš sada, pred predstojeće izbore – čitava situacija navodi na sumnju da su posrijedi predizborni politički obračuni, čiji muzički festival ne želi da bude dio, niti kolateralna šteta.

Sea Dance

– Žao nam je zbog naših brojnih fanova u Crnoj Gori, ali nažalost u ovim uslovima nije moguće realizovati Sea Dance festival na crnogorskoj obali. Mi već imamo ponude za održavanje ovogodišnjeg izdanja festivala od nekoliko zemalja, među kojima su Hrvatska, Bugarska i Turska, a sve zahvaljujući reputaciji i prihodima koje Exitovi festivali donose destinacijama u kojima se održavaju, istakao je Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Dance festivala, dodajući da će se ubrzo znati destinacija na kojoj će biti održan Sea Dance ove godine, te da će definitivnu odluku o preseljenju donijeti nakon razgovora sa partnerima iz Opštine Budva.

– Sea Dance festival je do sada crnogorskoj turističkoj privredi donio desetine miliona eura, dok se u dokumentu koji je usvojila Vlade Crne Gore 2014. godine ističe da su procjene da će Sea Dance do 2025. crnogorskom turizmu donijeti preko 100 miliona eura i da će u “značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju poslovanja, ne samo turističke, već i ukupne privrede Crne Gore”.

Sea Dance je prvi festival koji je EXIT realizovao van Srbije, dok je Exitov tim prošle godine organizovao 26 događaja u 10 zemalja Evrope i svijeta. Ostaće upisano u festivalskoj istoriji Crne Gore da je Sea Dance već nakon prvog izdanja dobio najprestižniju nagradu za „Najbolji evropski festival“ u kategoriji do 40.000 posjetilaca dnevno, te da je svake godine od tada ovaj najveći crnogorski festival bio izglasan u top deset najboljih festivala Evrope u pomenutoj kategoriji”, naveli su organizatori.

Oni navode da su veliki svjetski mediji, kao što su CNN, New York Times, Guardian, Metro, Daily Mirror i mnogi drugi opisivali su Sea Dance kao jedan od najboljih svjetskih festivala na Mediteranu, te višemilionskom broju čitalaca redovno preporučivali da posjete Crnu Goru i Sea Dance, čime su proširili turističku ponudu Budve i Crne Gore, i predstavili je kao vrhunsku svjetsku manifestacionu turističku destinaciju.

– Sea Dance je u Crnu Goru doveo neke od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda, među kojima su The Prodigy, Jamiroquai, David Guetta, Skrillex, Underworld, Fatboy Slim, John Newman, Sean Paul, Robin Schulz, Boris Brejcha, Tale of Us, Sven Väth, Nina Kraviz, Amelie Lens, Maceo Plex, Richie Hawtin, Rudimental, Róisín Murphy, Hurts, Lost Frequencies, Nile Rodgers, Mahmut Orhan, kao i najveća regionalna imena. Svi oni su tokom prethodnih devet godina uspostavili neraskidive veze sa domaćom i svjetskom publikom, stvarajući prijateljstva, uspomene i emocije koje će još dugo odjekivati jadranskom obalom Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije