10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora – situacija bolja, ali opasnost nije prošla

zeta-poplave

Hidrološka situacija na području Crne Gore jutros je značajno bolja, ali daleko od toga da je prošla opasnost i da se prelazi na redovan režim rada, kazao je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da će i dalje pratiti situaciju i u punom kapacitetu biti spremni da reaguju ako bude potrebe.

“Vjerujem da će neizvjesnost jučerašnjeg dana zamijeniti jedan mirniji dan, u kom će biti prostora da se saniraju posljedice poplava, i da se građani na ugroženom području pripreme za eventualno novi talas, jer meteorolozi najavljuju padavina i narednih dana, ali nešto manjeg intenziteta”, rekao je Mulić.

Kazao je da su u srijedu imali komunikaciju s kolegama iz Albanije, koji su im kazali da nijesu ispuštali vodu iz Hidroelektrane na Drimu, što je ohrabrujuće.

“Dodatno smo upozorili službe u Ulcinju da prate situaciju na terenu i vodostaj Bojane. Imamo povoljniju situaciju i vjerujem da je u ovom trenutku opasnost od poplava u priobalnom području Skadarskog jezera i područja Bojane svedena na minimum ili da čak ne postoji”, kazao je Mulić.

Obilne kiše, kaže, napravili su i probleme u saobraćajnoj komunikaciju usljed velikih količina vode na putevima, zbog odrona.

“Ali ono što je važno da su svi vitalni državni i organi lokalne samouprave funkcionisali u punom kapacitetu. Možda je život bio usporeniji, ali nije stao”, rekao je Mulić, prenosi portal RTCG.

Mulić vjeruje da će uspjeti da se izbore sa svim izazovima koji su proistekli nakon obilnih kiša.

On je ocijenio da su građani dobro sarađivali.

“Nije slučajno izdato upozorenje. Vrlo je važno da građani ako imaju problem sa ovom situacijom to prijave nadležnim službama na broj 123 ili 112”, apelovao je Mulić.

On smatra da rast vodostaja Morače nije alarmantan.

Izvor:Mina

Najčitanije