11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska plovidba se oporavila pod novim menadžmentom

Brod KOTOR kompanije Crnogorska plovidba

Pomorska kompanija Crnogorska plovidba (CP) iz Kotora predstojeću redovnu polugodišnju ratu kredita kineskoj Exim banci u iznosu od 2,62 milione eura, platiće na vrijeme i iz sopstvenih sredstava.

Potvrdio je to izvor iz menadžmenta ove državne kompanija koja je u proteklih godinu dana od kada joj je primijenjem Odbor direktora pokazala značajan poslovni oporavak i postigla znatno bolje rezultate nego za vrijeme njenih prethodnih, DPS-om predvođenih uprava.

Odbor direktora Crnogorske plovidbe inače, čine Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Jovo Lazarević, Željko Dedijer i Nemanja Petrović, a oni su već u januaru kada je dospijevala prva rata krerdita Kinezima za 2022. godinu u istom iznosu, uspjeli isplate te obaveze iz redovnih poslovnih prihoda kompanije, a ne državnog budđžeta kako je to ranije bila redovna pojava.

Odbor kojim predsjedava kapetan druge plovidbe Jovo lazarević iz Kotora, uspio je naime, da u proteklom peridu ispregovara nove, značajno povoljnije uslove tzv. time chartet ugovora o zakupu brodova te kompanije, pa je brod „Kotor“ umjesto za dnevnu vozarinu od 7.600 dolata dnevno za koliko ga je sa unajmiteljom Sea Pioneer iz Londona ugovorila prethodna uprava kompanije, plovio kod istog unajmitelja za čak 21.500 dolara dnevno, dok je brod „Dvadesetprvi maj“ umjesto za 7.600, vozio za 18.200 dolara dnevno. Uz to, novi menadžmnet je sa klasifikacionim društvom Bureau Veritas koje daje tzv. klasu brodovima CP-.a, ispregovarao kraće produženje perioda za redovno petgodišnje dokovanje i tzv. specijalni pregled broda „Kotor“ koje je dospijevalo u januaru, pa je „Kotor“ još skoro četirm mjeseca plovio sa privremneo produženim papirima, kako bi maksimalno iskoristio ugovorenu relativno visoku najamninu.

„Kotor“ je upravo juče stigao na sidriušte turska luke Gemlik gdje će iskrcati teret i time „izaći“ iz chartera. Brod odmah ide u dok u jedno obližnje turtsko brodogradilište gdje će se zbog neophodnih remontnih radova i pregleda od strane inspektora klasifikacionog društva, zadržati dvadesetak dana. Tom  prilikom na „Kotoru“ će biti ugrađen i novi sistem za tretman balastnih voda UV i infracrvenim zracima, a što je takođe međunarodna obaveza kompanije po MARPOL i drugim konvencijama da brodovi moraju imati takve sisteme.

“Ukupno će nas remont  broda sa ugradnjom ovog sitema koštati oko million dolara a taj novac smo već obezbijedili iz sopstvenih sredstava.”- kazao je izvor “Vijesti” dodajući da su u saradnji sa jednim poznatim brokerom  iz Hrvatske već načelno definisali i plan zapošljavanja  “Kotora” za period kada brod izađe iz remonta Ii opet bude u opretativnoj upotrebi. Zavisno od prilika na tržištu, ići će se na tzv. voyge chartere, odmosno zaključivanje broda sa krcateljem na po jedno putovanje što je rizičniji, ali finansijski unosniji posao za brodara u odnosu na time charet ugovore o zakupu broda sa unajmiteljem na određeni duži vremenski period.

“Plan je da osim na voyage charter, brod zavisno od prilika na tržištu, ubuduće zaključujemo i u time charter, ali na kraće periode – ne duže od šest mjeseci. Bitno je pratiti kretanja na svjetskom tržištu brodskog prostora i pravovrejmeno donositi adekvatne odluke kako bi kompanija koju smo u proteklih godinu dana u priličnoj mjeri oporavili i poboljšali njeno poslovanje, nastavila sa pozitivnim trendom.”- istakao je sagovornik “Vijesti” dodajući da se situacijja u CP popravila do mjere da će kompanija uskoro simbolično povećati i zarade članova posada svoja dva broda.

Što se broda “Dvadesetprvi maj” tiče, on trenutno plovi preko Atlantika iz američke luke Hjuston prema Gibraltaru. Njemu takođe uskoro ističe važenje aktulenog ugovora o time charteru sa Sea Pioneerom, pa menadžment CP preduzima mjere da se sa aktuelnim unajmiteljem nastavi posao još mjesec ili dva kada će i “Dvadesetprvimaj” morati na redovno petopogodišnje dokovanje i remont radi obnove klase, a što će takođe komnpaniju koštati oko million dolara.

IZAŠLI NA “ZELENU FINANSIJSKU GRANU”

Prema podacima objavljenim na sajtu Uprave prihoda i carina Crne Gore, Crnogorska plovidba lani je poslovala sa dobiti od od skoro 40.000 eura nakon oporezivanja, što je značajno bolji rezultat nego 2020. koju je kompanija okončala sa gubitkom od oko 90.000 eura.

CP je lani uspjela da za skoro tri četvrine poveća poslovne prihode koji su sa 4,2 miliona eura u 2020. porasli na preko 7 miliona eura. Istovremeno, troškovi poslovanja smanjeni su za oko 12 posto sa 5,54 miliona u 2022. na prošlogodišnjih 4,92 miliona eura. Troškovi zarada i naknada za zarade za zaposlene u menadžmnentu kompanije u Kotoru lani su iznosili 299.239 eura, što je osjetno manje nego 2020. kada je po tom osnovu CP potrošila 332.149 eua.

Najčitanije