12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen dizajn hrvatske kovanice od jednog eura

Predstavljen-dizajn-hrvatske-kovanice-eura-screenshot

Na kovanici od jednog eura koji će se koristiti u Hrvatskoj bit će motiv kune.

Najuspješnije likovno rješenje nacionalne strane na kovanici od jednog eura, odabrano na ponovljenom konkursu, predstavljeno je u srijedu na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Autor idejnog rješenja je, kako prenosi Hina, student Jagor Šunde, kojem je pripala nagrada od 70 hiljada kuna.

Koautorima izvedbenog rješenja, Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu, pripalo je 30 hiljada kuna.

Izrada kovanog novca od jednog eura, kao i ostalih apoena s hrvatskom nacionalnom stranom, može započeti nakon odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Hrvatskoj.

Početkom februara hrvatskoj javnosti predstavljeni su najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa, kao i njihovi autori. No, ubrzo se ispostavilo da je autor dizajna kovanice od jednog eura s motivom kune neovlašteno kao predložak koristio fotografiju jednog škotskog fotografa. Naposljetku, autor Stjepan Pranjković je povukao svoj prijedlog dizajna, a Hrvatska narodna banka je 14. februara raspisala novi konkurs za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune.

Na kovanici od dva eura motiv će biti geografska karta Hrvatske, na jednom euru već spomenuti motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na kovanicama od pet, dva i jednog centa slova HR ispisana na glagoljici.

Također, na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice.

Najčitanije