25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska pomorska administracija započela pripreme za IMSAS audit 2019. godine

Sa sastanka

Delegacija  audit tima Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) za pripremu Crne Gore za IMSAS (obavezan audit za zemlje članice Međunarodne pomorske organizacije IMO) boravi u višednevnoj posjeti crnogorskoj pomorskoj administraciji.

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamer Hajdarpašić podsjetio je članove delegacije  na činjenicu da je Crna Gora, 10. oktobra 2006. godine, zvanično postala 167 članica IMO-a (Međunarodna pomorska organizacija) i time prihvatila konvencije i protokole IMO-a, kao i prava i obaveze koje iz toga proizilaze.

“Treba imati u vidu aktivnosti koje Crna Gora preduzima na putu evropskih integracija kroz jačanje pravnog i administrativnog okvira s ciljem podizanja nivoa sigurnosti i bezbjednosti, zaštiti mora od zagađenja i zaštiti ljudskih života na moru.” naglasio je Hajdarpašić

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zajedno sa Upravom pomorske sigurnosti nastavlja kontinuirano da prati standarde I preporuke IMO-a i pravni okvir EU I pokušava da odgovori svim izazovima naročito imajući u vidu ograničene administrativne kapacitete I limitirana finansijska sredstva.

“U prethodnom periodu preduzete su aktivnosti koje su rezultirale: vraćanjem crnogorskih pomoraca na tzv. bijelu listu EU;  uklanjanju Crne Gore sa tzv. „crne liste“ Paris MoU i prenosu ovlašćenja za pružanje usluga pregleda brodova i izdavanju potrebnih svjedočanstava, za brodove koji plove pod crnogorskom zastavom, na priznate organizacije. Uporedo sa ovim aktivnostima intezivno radimo i na prijemu Crne Gore u Paris MoU.“

Vođa audit tima EMSA Hemming Hindborg, je istakao kao veoma kvalitetnu dosadašnju saradnju crnogorske pomorske administracije, izrazio svoje ubjeđenje da će iskustvo i tradicija koju Crna Gora ima u pomorstva biti veliki doprinos u periodu koji slijedi.

“ Iako mlada država kada je u pitanju članstvo u pomorskim međunarodnim organizacijama Crna Gora je pokazala zavidan nivo ozbiljnosti i spremnosti da prihvati i primijeni sugestije i preporuke koje dobija, ali i da pokaže međunarodnoj pomorskoj zajednici napredak koji je ostvarila. “

Ova posjeta je priprema Crne Gore za IMSAS, koji je najavljen za novembar  2019. godine, a ima za cilj dalje unapređenje efikasnosti crnogorske pomorske administracije.

“Vjerujem da će ovaj audit biti odličan pokazatelj kako da se na adekvatan način pripremimo se za sve buduće obaveze, ali i u otklanjanju eventualnih nedostataka. Dobro je da sugestije i preporuke dobijemo od  kompetentnih institucija koje nepristrasno mogu da izvrše sagledavanje pomorske  administracije i zato vjerujemo da ćemo u vama imati iskrenog partnera koji  će nam pomoći da na putu koji stoji pred Crnom Gorom zajednički doprinesemo podizanju sigurnosti plovidbe i zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata.” zaključio je Hajdarpašić

Sastanku su prisutvovali Generalni direktor direktorata za pomorstvo Vladan Radonjić sa saradnicima, Kapetani lučkih kapetanija Kotor i Bar, Bruno Brkanović i Predrag Ratković sa saradnicima, direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan, kao i inspektori sigurnosti plovidbe.

Najčitanije