10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska turistička flota dobila prinovu – „Katica“ stigla iz Turske

KATICA na gradskoj rivi Pine u Tivtu

Crnogorska turistička flota od danas je bogatija za jedan novi izletnički brod jer je u svoju matičnu luku Tivat, nakon višednevnog putovanja iz Turske, stigao novonabavljeni brod „Katica“.

Moderan brod za jednodnevne izlete, kraća krstarenja i organizaciju razičitih događaja na vodi, u turskom gradu Jalova gdje je taj brod pod imenom „Cakir Usta“ i izgrađen 2012. godine, krajem marta je kupio poznati tivatski pomorski preduzetnik, kapetan Rajko Čavor, preko svoje firme „Koložunj“d.o.o.

Brod koji je na krštenju u Istanbulu u Turskoj, Čavor nazvao imenom svoje supruge, profesorice tivatske Osnovne škole Katice Čavor, ima 198 bruto-tona, tri palube, dugačak je skoro 35 metara, širok 8, a gaz mu iznosi 2,35 metara. Brzinom od 12 čvorova pogone ga dva dizel motora MAN ukupne snage 860 konja. U  restoranu i na gornjoj otvorenoj palubi „Katica“ može da primi ukupno 350 putnika, a zavisno od toga da li se brod koristi u domaćim vodama ili za kraća međunarodna putovanja, opslužuju ga 3 odnosno 5 članova posade, plus tzv. bijelo osoblje kuhinje i restorana.

KATICA na gradskoj rivi Pine u Tivtu

Brod koji je prije isporuke novom vlasniku temeljito remontovan i dokovan, u Istanbulu su pregledali ekspreti Registra brodova Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, upisali u nacionalni registar i izdali mu naše plovidbene papire, a na krmi „Katice“ već na Bosforu se zavijorila crnogorska zastava pod kojom je ona juče, prolazeći kroz grčke i albanske vode, i doplovila u Tivat.

Prema riječima kapetana Čavora, „Katica“ će nakon detajnog sređivanja posljednjih detalja u unutrašnjosti, uskoro biti stavljena u komercijalnu upotrebu, vozeći po Boki Kotorskoj, ali moguće i do Dubrovnika, veće grupe stranih turista. Novi brod će se u tom poslu pridružiti već poznatoj i nešto većoj, ali značajno starijoj „Vodenoj kočiji („Le coche d eau“) sa kojom je kapetan Čavor prije desetak godina bio rodonačelnik biznisa uvođenja većih turističkih brodova za jednodnevne izlete na Crnogorskom primorju.

Izvor:S.L

Najčitanije