20 C
Kotor

Slušaj online radio

„Crnogorski gradovi kroz vrijeme“ na Youtube

Kinoteka

Crnogorska kinoteka obilježiće Svjetski dan audiovizuelne baštine u utorak, 27. oktobra, u 20 i 30 sati, prikazivanjem cjelokupnog ciklusa „Crnogorski gradovi kroz vrijeme“ na svom zvaničnom Youtube kanalu.

Ovo neobično putovanje kroz prošlost projekat je filmskih reditelja Andra Martinovića i Nemanje Bečanovića, a obuhvata gradove Kotor, Tivat, Herceg Novi, Budvu, Ivangrad, Ulcinj, Bar, Titograd, Cetinje, Pljevlja,  Bijelo Polje,  Rožaje, Nikšić, Plužine, Danilovgrad, Kolašin, Andijevicu, Šavnik, Žabljak, Plav, Perast, Rijeku Crnojevića i Virpazar.

Prilozi se sastoje od odabranih crno-bijelih i kolor kadrova crnogorskih urbanih cjelina, nastalih tokom nekoliko decenija, uz instrumentale crnogorskih bendova koji stvaraju autorsku alternativnu muziku. Snimci datiraju od 50-ih do kraja 80-ih godina prošlog vijeka i preuzeti su iz žurnala u produkciji Lovćen filma („Kamerom kroz Crnu Goru“, „Filmski pregledi“), Filmskih novosti i informativnog programa Televizije Titograd. Svjetski dan audiovizuelne baštine obilježava se širom svijeta uz različite aktivnosti i događaje kako bi se ukazalo na esencijalno važan rad koji se obavlja kako bi se audiovizuelna građa zaštitila i prezentovala široj javnosti.

Svjetski dan audiovizuelne baštine ove godine proslavlja se pod sloganom „Your Window to the World“ i predstavlja ključnu inicijativu, kako Uneska tako i Koordinacionog savjeta udruženja audiovizuelnih arhiva (Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations – CCAAA), u cilju iskazivanja poštovanja onima koji rade u oblasti audiovizuelnog očuvanja kao i institucijama koje čuvaju našu baštinu za buduće generacije.

Audiovizuelni sadržaj igra važnu ulogu u našim životima, u traganju za boljim razumijevanjem svijeta i povezivanjem sa drugim ljudima i sredinama.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije