15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj potrebno više inspektora za kulturnu baštinu

Mamula-foto FB – pripremni radovi

Inspektorat za kulturnu baštinu u prethodnoj godini obavio je 156 inspekcijskih pregleda i konstatovao 35 nepravilnosti. Dvanaest se odnosilo na oblast kulturnih dobara, tačnije na sprovođenje konzervatorskih mjera i izvođenje građevinskih radova bez rješenja i saglasnosti na konzervatorski projekat Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Iznos izrečenih novčanih kazni po prekršajnim nalozima bio je svega 3.300 eura.

Ostale nepravilnosti odnosile su se na oblast kulturne baštine u dijelu primjene Zakona o muzejskoj djelatnosti, Zakona o spomen-obilježjima, Zakona o bibliotečkoj djelatnosti, Zakona o kinematografiji, te podzakonskih akata za primjenu navedenih pravnih propisa. U ovoj godini, inspektori su konstatovali dva oštećenja kulturnih dobara.

Alarmantno stanje u Boki, potrebno više inspektora

U redovnom godišnjem izvještaju Uprave za inspekcijske poslove stanje na području Boke Kotorske, u pogledu odnosa prema kulturnim dobrima i kulturnoj baštini, okarakterisano je kao alarmantno. Na pitanje Pobjede što to konkretno znači, iz Uprave su odgovorili da su se „nepravilnosti ticale izvođenja radova bez konzervatorskog projekta ili bez saglasnosti na konzervatorski projekat od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara“.

– Treba naglasiti da je neophodno izvršiti popunjavanje upražnjenog radnog mjesta inspektora za kulturna dobra u Kotoru (koji se nalazi pod zaštitom UNESCO), prijeko potrebno povećati broj inspektora za kuturna dobra na području Kotora, obzirom da ovo područje obuhvata teritorije opština: Kotor, Tivat, Cetinje, Herceg Novi. Takođe, bilo bi neophodno predvidjeti još jedno radno mjesto za inspektora za kulturna dobra sa mjestom rada u Podgorici – saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove, uz napomenu da imaju korektnu saradnju sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara.

Bez saglasnosti

Kako je Pobjedi saopšteno iz inspektorata za kulturnu baštinu, koji funkcioniše u okviru Uprave za inspekcijske poslove, prvu nepravilnost u prošloj godini notirali su u martu na ostrvu Lastavica kada ja nadzorom utvrđeno da je OHM „Mamula Montenegro“ DSD pristupio izvođenju pripremnih radova za izgradnju objekata turističkog kompleksa i to bez konzervatorskog projekta na koji je saglasnost dala Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Inspektor je iz tih razloga zabranio dalje radove do dobijanja saglasnosti Uprave, a kontrolnim pregledom u maju 2019. konstatovano je da je „Mamula Montenegro“ ispoštovala mjeru iz rješenja, te je postupak obustavljen.

/J.Nikitović/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije