20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski jedriličarski savez: Jedriličarski kamp za klasu Optimist

Optimist

U organizaciji Crnogorskog jedriličarskog saveza, u Herceg Novom je održan zimski kamp za trenere i takmičare klase Optimist, koji je okupio polaznike iz svih bokeljskih klubova. Tokom četiri dana pet trenera i 20 polaznika pohađali su teorijske i praktične vježbe u društvu jednog od najboljih pedagoga za ovu klasu, proslavljenog hrvatskog trenera Darija Klibe.

Predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza, Predrag Peco Vukčević, ukazao je na značaj četvorodnevne obuke, koju je finansirala organizacija Montenegro Olympic Sailing Development.

„Održan je kamp prije regate Kup Mimoze. Djeca su imala šta da nauče, a imali su i naši treneri. Kamp je vodio Dario Kliba, vrhunski trener za klasu Optimist i za napredne trenere. Djeca su se i lijepo družila i dosta novog naučila, što se i pokazalo na regati, zaista se mogao osjetiti kolektvni napredak. Bilo je predavanja i u učionici, i na moru, i taktičkih vježbi, tako da da mislim da smo svi skupa dosta naučili,“ objasnio je Vukčević.

Rad sa klasom Optimist u Crnoj Gori napreduje, iako se posljednjih godina ne možemo pohvaliti zapaženim rezultatima na međunaordnoj sceni, kakav je slučaj sa velikim uspjesima naših takmičara u klasi ILCA. Saradnja sa jedriličarskim klubovima iz susjedne Hrvatske, koja je supersila kada govortimo o klasi Optimist, od velikog je značaja za dalji razvoj klase kod nas, napominje Vukčević.

„U svijetu je to na izuzetno visokom nivou. Mi to pokušavamo pratiti i mislim da ćemo vrlo brzo opet biti u zlatnim grupama i u klasi Optimist. Imamo divnu saradnju sa susjednom Hrvatskom koji su uspostavili naši treneri, klubovi i savezi između sebe, što će se vjerujem pokazati i kroz rezultate u ovoj godini. Imamo ozbiljan plan za klasu Optimist i potrudićemo se da ispratimo što više takmičenja i nastavimo da napredujemo,“ poručio je predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza, Predrag Vukčević.

Program Montenegro Olympic Sailing Development, koji su pokrenuli crnogoski olimpijac Milivoj Dukić i vlasnik međunarodne fondacije Francis&Richard Gadbois Fondation, Richard Gadbois, ima za cilj ne samo prikupljanje sredstava, već i podršku razvoju jedrenja na organizacionom i operativnom nivou i unapredjenju statusa jedrenja u Crnoj Gori. Radi se o dugoročnom projektu kroz koji će se stvarati nove generacije mladih jedriličara. Buduće inicijative uključuju povećanje i obnovu jedriličarske flote, brodova za trenere te edukaciju sljedeće generacije trenera.

Najčitanije