7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska plovida skoro milion eura u plusu

Crnogorska plovidba – 21. maj

Znatno bolje ovogodišnje poslovanje državne pomoskle kompanije iz Kotora zahvaljujući menadžmentu koga je Vlada u međuvremenu smijenila


Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba (CP) iz Kotora, za devet mjeseci ove godine ostvarila je neto dobit u iznosu od 973.729 eura. To je višestruko bolji rezultat u odnosu na kraj trećeg kvartala 2021. godine kada je Crnogorska ploviodba bila u minusu od 1.282.762 eura.

Podaci su to iz izvještaja o devetomjesečnom poslovanju CP objavljenom na sajtu Komisije za tržište kapitala.

Ovakav dobar rezultat proistekao je iz prošle godine započetog značajnog poboljšanja prilika na svjetskom tržištu brodskog prostora, odnono velikog skoka vozarina, a što je sada već bivši menadžment CP kokji je imenovala Vlada premijera Zdravka Krivokapića, na čelu sa bivšim predsjednikom Odbora direktora kapetanom diuge plovidbe Jovom Lazarevićem, znao da iskoristi. Lazarević je naime, uspio da natjera dotadašnjeg unajmitelja brodova kotorske kompanjije, firmu Sea Pioneer iz Londona, da zaključi nove time charet ugovore po značajno uvećanim dnevnim najamninama. Činjenica da su brodovi „Kjotpor“ i „Dvadesetpvi maj“ od kraja trećeg kvartala prošle godine počeli da plove za čak tri puta veće vozarine nego što ih je Sea Pioneeru ranije iznajmljivao nekadašnji DPS-okm predvoženi menadžment CP-a, kompaniju je već na kraju 2021. ponovno, nakon niza gubitaških godina, doveo u zonu profitabilnosti pa je CP 2021. okončala sa ostatkom dobiti od oko 100.000 eura.

Komapnija je uz to, iz sopstevenih prihoda platila dvije posljednje rate kredite u visini od ukupno 5,2 miliona dolara kineskoj Exim banci uzetog 2012. za gradnju brodova „Kotor“ i „Dvadeset prvi maj“ u brodogradilištu u Šangaju, kao i obezbjedila novac da iz sospstvenih sreadstava u prvoj polovini ove godine završi redovan petogodišnji remont, dokovanje i tzv. obnovu klase za brod „Kotor“, te obezbjedi novac za isti takav remont iiobnovu klase za svoj drugi brod „Davadeset prvi maj“.

Iako su efekti rada sada već bivšeg Odbora direktora CP sa kapetanom Lazarevićem na čelu bili više nego dobri, Vlada premijera Dritana Abazovića  (URA) je ljetos bez obrazloženja , na predlog Ministarstva kapitalnih investicija koje je u međuvremenu preuzeo Ervin Ibrahimović (BS),smijenila taj Odbor direktora i imenovala novi sačijen samo od predstavnika stranaka koje su podržavale Abazovićevu Vladu. U novi Odbor direktora tako su imenovani supruga počasnog predsjednika SDP Ranka Krivokapića-diplomirana pravnica Tena Božović (SDP) srednjoškolski profesor matematike Ahmet Markašević – kadar Demokratske partije iz Ulcinja, diplomirani ekonomista i bivši direktor Komunalnog preduzeča Kotor Milan Popović, nemadžer u pomorstvu Nemanja Popović (SNP) i njegova stranačka i koleginina po struci Ivana Kečina koja ima iskustvo rada u jednoj agenciji za jahting. Za predjednika odbora imenovan je Popović, dok je na mjestu izvršnog direktora kompanije ostao Slobo Pajović (DPS) koji je već godinama na toj funkciji.

Aktuelni menadžment nastavio je da proteklih mjeseci ubira plodove rada bivšeg Odbora direktora koji je prije svog odlaska, uspio da zaključli i novi  time charter ugovor na godinu dana za brod „Kotor“ sa novim unajmiteljem – kompanijom Global American Transport iz Čikaga (SAD). Po tom ugovoru, Amerikanci CP-u dnevno za „Kotor“ plaćaju najamninu od 20.600 dolara, a ovaj unajmitelj je nedavno od Sea Pioneera preuzeo i time charter broda „Dvadest prvi maj“ po sličnim finansijskim uslovima.

Zbog znatno boljih ugovora sa unajmiteljima koje im je ostavio Lazarevićev Odbor direktora, CP je za devet mjeseci ove godine imala skoro tri puta veće prihode nego u istom periodu lani. Kompanija je naime, od 1.januara do 30.septembra prihodovala ukupno 9.350.720 eura, dok je u istom periodu prošle godine prihod iznosio 3.862.441 euro. Istovremeno su, u odnosu na lani značajnmo porasli i troškovi poslovanja (sa 3,79 na 5,9 milione eutra) ali je to prevenstveno produkt člinjenice da je CP u provoj polovini ove godine obavila obavezan remont i produženje petogodišnje klase za „Kotor“ na kojem  tom prilikom ugrađen i obavezan novi sistem za tretman balastnih voda UV zracima, a što je kompaniju koptalo ukupno preko 1,84 miliona eura.

Na kraju trećeg kvartala ove godine, CP je imala i 283.296 eura nenaplaćenih potraživanja od dotadašnjeg unajmitelja broda „Dvadeset prvi maj“, kompanije Sea Pioneer iz Londona.

Najčitanije