10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliki dio Kijeva i dalje bez struje i vode

Napad na Kijev

Kijev je bio jedna od glavnih meta najnovijeg vala napada na energetska postrojenja zbog čega je u mnogim regijama prekinuta opskrba strujom, a u drugima je došlo do hitnih isključivanja električne energije kako bi se uštedjela struja i omogućili popravci dok zima dolazi.

Temperatura je preko noći pala ispod nula stupnjeva Celzija u gradu koji je prije rata imao 2,8 milijuna stanovnika i u kojem već pada snijeg, a ulice su zaleđene.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da električari i serviseri čine sve kako bi struju vratili “što je brže moguće”, ali će oporavak uvelike ovisiti o ukupnoj energetskoj ravnoteži nacionalne mreže.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je ponovno uspostavljena opskrba strujom u regijama Kirovohrad i Vinica.

Na jugu, guverner regije Mikolajiv Vitalij Kim apelirao je na Ukrajince da budu što štedljiviji u korištenju energije.

– Potrošnja jutros raste (što je i logično), nema dovoljno kapaciteta u sustavu da ga uključimo za više potrošača, napisao je na Telegramu, pozivajući stanovike na štednju struje.

Ministar energetike German Galušenko rekao je u četvrtak da Ukrajina očekuje da će tri nuklearne elektrane koje su isključene zbog ruskih napada ponovno u četvrtak početi raditi.

– Očekujemo da će do večeri nuklearne elektrane ponovno početi raditi, dajući struju u mrežu, što će značajno smanjiti energetski deficit, rekao je na nacionalnoj televiziji.

Ukrajinci pate u mraku i na hladnoći, a Zelenski traži od UN-a da kazni Rusiju

08:13

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da nešto poduzme protiv Rusije zbog napada na civilnu insfrastrukturu koji su ponovno ukrajinske gradove ostavili bez struje i vode u vrijeme sve veće hladnoće.

Rusija je raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da zatvore nukelarne i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.

– Samo danas, u jednome danu pogođeni smo sa 70 raketa. To je ruska formula za teror. I to sve na našu energetsku infrastrukturu, bolnice, škole, transport, naselja, sve je gađano, rekao je Zelenski u video obraćanju Vijeću sigurnosti.

Ukrajina očekuje “vrlo oštru reakciju” svijeta na zračne napade, dodao je.

Vijeće vjerojatno neće poduzeti ništa, budući da je Rusija članica s pravom veta.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija požalio se da video obraćanje Zelenskog nije u skladu s pravilima vijeća i odbacio “bezobzirne prijetnje i ultimatume” Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika.

Nebenzija je ustvrdio da su štetu na infrastrukturi izazvale ukrajinske protuzračne rakete kojima su gađani ruski projektili i pozvao zapad da prestane naoružavati Kijev protuzračnim sustavima.

Kijev je u srijedu bio jedna od glavnih meta.

– Danas smo imali tri pogođene višekatnice. Nažalost, poginulo je desetero ljudi, izjavio je ministar unutarnjih posloa Denis Monastirski.

Cijela kijevska regija, u kojoj živi tri milijuna ljudi, ostala je bez struje i vode, rekao je guverner.

Veći dio Ukrajine imao je iste probleme, a neka područja uvela su redukcije kako bi sačuvala rezerve energije.

Izvor:Hina

Najčitanije