22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crveni vrag – otac slavne tvornice čije proizvode imamo i danas

Elan foto HRT

Jeste li pripremili svoju opremu za snijeg? Skije, sanke, snowboarde? Vrijeme je za zimske sportove, a na to podsjeća i Tehnički muzej Slovenije, koji gostuje u Zagrebu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla s izložbom “S Elanom do zvijezda – Elan i njegovi prethodnici”.

Putujuća izložba prisjeća nas na slavnu prošlost, ali i uspješnu sadašnjost ove tvornice čije smo proizvode svi imali ili ih još uvijek imamo. “Ova izložba se dogodila na inicijativu Tehničkog muzeja Slovenije koji je smatrao da je Elan tema od zajedničkog interesa, što i jest. Riječ je o jednoj od najvećih tvrtki u bivšoj Jugoslaviji i o tvrtki koje je jedno vrijeme bila i u hrvatskom vlasništvu”, kaže ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić.

No, ranije, na samim počecima, Elan je bio samo njegov! Zvali su ga Crveni vrag. ‘Crveni vrag je bio Rudi Finžgar. Firma Elan je njegovo dijete. Rudi Finžgar je bio veliki entuzijast, sportaš, invator i motivator. Čovjek koji je nakon II. svjetskog rata shvatio da je potrebno svoje slobodno vrijeme kvalitetno upotrijebiti za sportske aktivnosti. To mu je bila misao vodilja cijeloga života’, rekao je Vladimir Vilman iz Tehničkog muzeja Slovenije.

Elan –  foto HRT

Za proizvodnju skija počeo se zanimati još kao mladić, a izrađivao ih je u očevoj stolarskoj radionici u Kropi. Usavršavao se i u Zagrebu kod poznatog trgovca i proizvođača skija Hermana Druckera. Za vrijeme II. svjetskog rata, u partizanima je vodio radionicu u Cerknu koja je izrađivala jednostavne skije za potrebe partizanskog skijaškog bataljuna. Nakon rata, neovisan i slobodouman, izlazi iz Partije i 1945. s prijateljima i obitelji osniva radnu zadrugu Elan.

‘U prvih 10 godina svoga djelovanja su napravili oko 20 različitih artikala iz svih područja športskih aktivnosti, skije, tjelovježba, nautika – čamci, igračke, hokej’, dodao je Vilman.

No na čelu poduzeća je samo do 1958. godine, kada ga politički uklanjaju. Od toga se nikada nažalost, nije oporavio. Elan je nastavio dalje na njegovim temeljima s proizvodnjom širokog spektra rekvizita za sport. 1963. osniva Razvojni institut koji je radio prototipove, testna mjerenja te patentirao niz strojeva i alata za izradu novih modela. Njihove skije vozili su najbolji svjetski skijaši.

Elan

‘Ako Elan ocjenjujemo kroz prizmu sportskih uspjeha neosporno je Ingemark Stenmark, prva i glavna zvijezda. Mi moramo znati da je Elan u svojem Institutu izrađivao unikatne skije za samo vrhunske sportaše, a one za široku potrošnju su bile manje kvalitetne’, rekao je Vilman.

Elan je tijekom 73-godišnje povijesti stekao status skijaškog inovatora. Najnoviji izum su složive skije koje olakšavaju alpinističke uspone. Svoja iskustva s jedrilicama prenose u proizvodnju dijelova za vjetroturbine, a njihove teleskopske tribine za više od 2000 posjetitelja danas se mogu vidjeti u sportskim dvoranama i priredbama diljem svijeta. Sa željom da ostane prvak u dizajniranju i inovacijama u svijetu sportske opreme, Elan uspješno kroči kroz treće tisućljeće.

/Ira Karlović/

Najčitanije