14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Čudesno preživljavanje: Kapetan pronađen u moru gotovo 3 dana nakon nestanka!

Foto: MarineTraffic / Yenicag

Više od dva i pol dana nakon misterioznog nestanka turskog kapetana s broda nasred Javanskog mora, dogodilo se čudo: kapetan je pronađen – iscrpljen, ali živ!

Četrdesetogodišnji turski kapetan Erhan Seçkal u sjanuaru se, kao i nebrojeno puta dotad, ukrcao na 290 metara dug bulk carrier Quorn u vlasništvu Zodiac Maritime Shipping Company. Seçkal već punih 17 godina radi za ovu kompaniju sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Capesize bulk carrier Quorn, pod zastavom Liberije, isplovio je 29. aprila iz Australije prema svojoj odredišnoj luci u Vijetnamu. Međutim, na putu prema Vijetnamu, kapetan je 2. maja netragom nestao s broda. Brod se u vrijeme nestanka nalazio u Javanskom moru, oko 30 Nm sjeverno od otoka Bali, javljaju turski mediji.

Posada broda alarmirala je indonezijske i turske vlasti, a ubrzo je pokrenuta opsežna SAR operacija. Međutim, tada je započela prava agonija za Erhanovu obitelj u Istanbulu – kapetanu nije bilo ni traga.

Vjenčali smo se prije 4 godine. Moj suprug je kapetan, a za Zodiac Maritime radi 17 godina. Zadnji put mi je poslao poruku ‘Dobro jutro’ 2. maja u 02:53 sati. Nije bilo problema među nama, nismo imali ni obiteljskih problema. Sutradan je stigla informacija da moj suprug nije na brodu niti u moru”, rekla je Erhanova supruga Züleyha. “Imamo 2 djece. Već tri dana ne živim.

Dok je Erhanova obitelj sa strepnjom čekala bilo kakve nove informacije i gubila nadu da će ga više ikada vidjeti, dogodilo se pravo čudo. Turske pomorske vlasti potvrdile su vijest da je kapetan Erhan Seçkal pronađen živ!

Kapetana su 5. majaa pronašli i spasili lokalni ribari, gotovo tri dana nakon njegovog nestanka s broda. Seçkal je odmah prevezen u lokalnu bolnicu, gdje je stigao iscrpljen, ali u stabilnom stanju. Zadobio je opekline od sunca, a preživio je držeći se za komad drveta.

Kapetan broda ‘QUORN’ pod zastavom Liberije, Erhan SEÇKAL, nestao je s plovila oko podne 02. maja 2022., otprilike 30 milja sjeverno od otoka Bali. SAR operacija indonezijskog RCC-a i broda bila je neuspješna. No, kapetana su dva i pol dana kasnije u moru pronašli ribari. Hospitaliziran je i u dobrom stanju. Našem pomorcu želimo brz oporavak. Hvala vam!”, objavila je turska Glavna uprava za pomorstvo na svojim stranicama.

Okolnosti slučaja još nisu razjašnjene, ali u svakom slučaju riječ je o pravom čudu!

Najčitanije