9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO HN

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, popularne nauke, maslinarstva, i knjiga za djecu.

Pakao je novi roman Erlenda Lua. Tek razvedena Rakel preselila se u malu kuću s baštom. Svake druge nedelje djeca su kod nje, a onih nedelja kada je sama ima baš puno slobodnog vremena. I baš od te dosade jednog dana odlučuje da sredi baštu zarđalim ašovom kojeg je našla u šupi, a onda, pronađe vrata i stepenice koje je odvedu pravo u turističku posjetu paklu, i to s najpovoljnijom ulaznicom za 20-dnevni obilazak. Izvanredno otkriće pretvoriće se u nezaboravnu avanturu. U Luovom stilu putovanje u srce tame vrca od apsurdnosti i crnog humora. Nevjerovatna priča sa iznenađujućom krajem. Izdavač je Geopoetika.

Jelena Bačić Alimpić u svom novom romanu Kletva uzbudljivo i nadahnuto ispisuje emotivnu i snažnu priču o neizmjernoj ljubavi, hrabrosti i odanosti. Idiličan život porodice Stanimirović iz korijena će se promijeniti kad njihovo mirno banatsko selo zahvati vihor Drugog svjetskog rata. Otac Jovan moraće da napusti porodicu kako bi se pridružio borbi protiv okupatora, a njegova najstarija kćer Dušanka učiniće sve da sačuva majku i tri mlađe sestre. U tome će joj pomoći baba Radojka, nadaleko čuvena po svojim moćima i napicimna. Kletva je omaž ljudskoj snazi i upornosti. Izdavač je Laguna.

Želja je roman Nikolasa Sparksa. Godine 1996. šesnaestogodišnja Megi počela je da živi na ostrvima Sjeverne Karoline kod tetke koju je jedva poznavala. Bila je nesrećna i usamljena dok nije upoznala Brajsa Triketa, jednog od rijetkih tinejdžera u varošici. Vedar, iskren i tek primljen u Vest point, Brajs će je upozanti s fotografskom umjetnošću, strašću koja će odrediti njen život. Godine 2019. Megi je već renomirna fotografkinja. Vrijeme provodi u vođenju uspješne galerije u Njujorku i fotografisanju udaljenih lokacija širom svijeta. Međutim, život će je natjerati da se sve češće sjeća prošlosti i jedine želje koju ima. Izdavač je Laguna.

Pomorska privreda Boke Kotorske u XVIII vijeku knjiga je koja sabira većinu radova koje je znameniti istoričar Miloš Milošević posvetio istoriji pomorstva u Boki. Nakon uvoda sa poetičnim naslovom „Pomostvo – izvor života na kamenu“, Milošević piše o Profesionalnom formiranju pomoraca u Boki Kotorskoj u 17. i 18. vijeku, kreditiranju pomorske privrede, o događajima i najznaćajnijim porodicama iz Kotora, Perasta, Dobrote, Stoliva i Herceg Novog, o pomorskim elementima u obiteljskom arhivu Balovića iz Perasta.

Matematika života i smrti knjiga je Kita Jejtsa. Htjeli mi to ili ne matematički obrasci oblikuju naš život. Ali nas, koji smo s matematikom završili još u srednjoj školi, često zbunjuju brojke i podaci kojima nas svijet svakodnevno zatrpava. Srećom, tu je ova sjajna knjiga o svakodnevnim situacijama u kojim se primjenjuju matematički koncepti. Čitalac će steći kritički, racionlan pogled na vijesti u medijima, na pravosuđe, medicinu i istoriju što će mu pomoći u donošenju odluka i rješavanju problema, bilo da je riječ o izboru najkraćeg reda za kasu u prodavnici ili zaustavljanju širenja zaraznih bolesti. Izdavač je Laguna.

Navodnjavanje maslina i voćnjaka autora Ede Družetića koristan je i praktičan priručnik za sve one koji se ozbiljno bave maslinarstvom i voćarstvom ali i za one koji to tek namjeravaju. U ovoj, bogato ilustrovanoj knjizi, naći ćemo sve ono najvažnije o prirodnim osobinama maslina, rodnosti i preduslovima o kojima ona zavisi. Sazanaćemo takođe i kakva je uloga vode i kolika je potreba za njom tokom godine. Autor iznosi dragocjene podatke o važnosti čuvanja vlage u tlu, kretanja vode u prirodi, izboru i načinu navodnjavanja. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

Zašto i kako knjiga je namijenjena mlađim čitaocima u kojoj ćemo naći odgovore na preko 700 pitanja koje svakodnevno postavljamo. Neka od takvih pitanja su zašto pingivinima nikada nije hladno, kako se biljke hrane, zašto su Egipćani gradili piramide, zašto mijenjamo godinu baš 1. januara, zašto pravimo šale 1. aprila, zašto kažemo živjeli kada nazdravljamo… Otkrićemo zanimljive činjenice o nauci, ljudskom tijelu, prirodi, životinjama, istoriji i mnogo čemu drugom. Uz mnogobrojna pitanja i odgovore tu su i divne ilustracije, šematski prikazi i neobične pripreme uz koje će učenje postati zabavno i lako. Izdavač je Vulkan.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije