16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Cupara: uradićemo ono što DPS nije ni za 14 godina i utrošenih više od 30 miliona eura

sa pressa NP

Građanska Lista Narod Pobjeđuje (NP) kao okosnica nove lokalne vlasti u Tivtu definisaće rokove za završetak izgradnje kanalizacione infrastrukture u tom gradu koji aktuelna DPS-SD-HGI vlast još nije završila, iako je radi već 14 godina i do sada je na to potrošila više od 30 miliona eura.

Najavio je to kandidat za odbornika NP Budimir Cupara koji je predstavio program prioritetnih investicija koje NP namjerava da sprovede u domenu poboljšanaja vodovodne i kalanizacione infrastrukture u Tivtu. Istakao je da će se nastaviti sa izgradnjom nove vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Donjoj Lastvi, Gradiošnici, Dumidranu, Radovićima i višim zonama šireg centra grada „u skladu sa budžetskim mogućnostima“.

„U najbržem mogućem roku  ćemo okončati  započete radove na sekundarnoj i tercijarnoj
kanalizacionoj mreži u Gornjem Kalimanju i urediti ulice nakon toga.  Time ćemo konačno stvoriti uslove da u lučicu Kalimanj dolazi atmosferska voda oslobođena otpadnih voda iz septičkih jama. Važno je napomenuti da u brojnim velikim naseljima aktuelna vlast u prethodne četiri godine radove nije još ni započela. Preispitaćemo dinamiku radova, ugovornih obaveza, radićemo na konstantnom nadzoru radova i nastojati da dobijemo što veći garantni rok za buduće radove.”-naveo je Cupara dodajući da pod hitno treba riješavati i problem nefunkcionalnosti novoizgrađenog kanalizacionog sistema od Krašića do Postrojenja za prečišćavanje  otpadnih voda za opštine Tivat  i Kotor na Klačini, a što je po njemu, još jedan primjer lošeg rada i javašluka aktuelne DPS-om predvođene vlasti koja i zbog toga treba da bude smijenjena. Dodao je da će nova gradska uprava riješiti problem izlivanja otpadnih voda iz sistema i neutralisati  neprijatne mirise koji se šire iz PPOV.

Cupara je istakao da Tivtu zbog nedovoljnih kapaciteta i kvarova izazavanih  starošću infrastrukture Regionanog vodovoda koji se najčešće sporo otklanjaju, prijete povremene djelimične restrikcije u vodosnabdijevanju sa čime će se NP nositi nizom manjih projekata unapređenja lokalne vodovodne infrastrukture.

“Bitno je da osiguramo rezervno vodosnabdijevanje u slučajevima ispada iz pogona Regionalnog vodovoda, kroz dobijanje vodne dozvole i koncesije za vodoizvorište Topliš. Održavaćemo Topliš zajedno sa Plavdom u punoj pogonskoj spremnosti.”- nabrojio je pored ostaloga, Cupara dodajući da slijedi i izrada projekta kanalizacionog sistema primarne , sekundarne i tercijarne mreže za krtoljska sela sa posebno razrađenim dijelom za naselje Radovići, kao i više ulaganja u sada potpuno zapostavljenu i zapuštenu mrežu kanala za odvod atmosferskih voda.

Kandidat za odbornika NP Aleksandar Davidovič je kazao da osim MR1 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay, svi ostali putevi u Tivtu napravjeni su još u doba SFRJ, a da su mrtvo  slovo na papiru ostala brojna obećanja aktuelne lokalne vlasti ponovljena u mnogim dosadašnjim izbornim ciklusima – od izgradnje zaobilaznice, mosta na Verigama, bulevara, do lungo mare štetlišta u Krašićima.

“Za 30 godina vlast u Tivtu uspjela je napraviti samo tri kružna toka na magistrali i time je prilično zadušila Opštinu Tivat i njene građane. Lokalni putevi u Tivtu nisu za pohvalu – većina ih je do sada prekopavana više puta, devastirani su i u lošem su stanju, a posebno je u katastrofalnom stanju put za naselje Brdišta i Miholjsku Prevlaku. Pregršt je problema i nelogičnosti čak i na novim kružnim tokovima, kao i na gradskim ulicama, pa ćemo se mi u NP kao predvodnici nove lokalne vlasti, odmah nakon izbora, posvetiti problematici na putnoj infrastrukturi, sa posebnim akcentom na povećanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju a koja je sada veoma loša.”- zaključio je Davidović.

Najčitanije