20 C
Kotor

Slušaj online radio

Curenje gasa iz Severnog toka je sabotaža?

Koncept Sjevernog toka 2: Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Njemačkoj se ne isključuje mogućnost da je sabotaža u pozadini curenja gasa na cevovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koji od Rusije idu ka Evropi preko Baltičkog mora. Bezbednosni izvori rekli su za dpa da incidenti još nisu razjašnjeni, ali da ima znakova sabotaže.

Istovremeno kažu da su to mogli da izvedu jedino akteri neke države – zbog tehničke složenosti.

Kremlj je isto saopštio da se mogućnost sabotaže ne može isključiti.

Danske vlasti su prethodno navele da gas curi na tri mesta. Dva su na Sjevernom toku 1, sjeveroistočno od ostrva Bornholm, a jedno je na Sjevernom toku 2, jugoistočno od ostrva.

“Prerano je za spekulacije,” rekao je jedan portparol Evropske komisije upitan da prokomentariše curenja.

U ponedeljak je prvo utvrđeno da je pao pritisak gasa u Sjevernom toku 2, potom da se to dogodilo i u gasovodu Severni tok 1, kako je saopštilo istoimeno preduzeće. Danske vlasti su u utorak utvrdile da je reč o curenju oba gasovoda.

U ministarstvu privrede i agenciji za mreže u Berlinu rekli su da nema posledica po sigurnost snabdijevanja u Njemačkoj. “Kroz Sjeverni tok 1 gas više ne teče pošto je Rusija prekinula isporuke početkom septembra. Popunjenost skladišta stalno raste i sada je na 91 odsto.”

Dok Sjeverni tok 2 nije proradio otkako je prošle godine dovršen, već je samo jednom napunjen gasom, kroz Sjeverni tok 1 gas je tekao ka Nemačkoj do početka septembra. Ruski Gasprom prvo je smanjio isporuke, a onda ih potpuno prekinuo, navodno zbog curenja nafte u kompresorskoj stanici Portovaja.

Organizacija Prijatelji Zemlje Njemačka (BUND) saopštila je da su curenja opasnost za živi svet u moru i za brodove. Postoji “opasnost gušenja životinja … posebno onih koje ne mogu brzo da pobegnu,” rekla je Nađa Cibart (Nadja Ziebarth).

“Na površini vode je povećana opasnost od eksplozije, što je iznad svega opasnost za sve brodove.” BUND vidi i rizik za klimu u metanu koji se oslobađa. Dok čisti metan koji se rastvara u moru nije otrovan, sastav gasa iz Severnog toka nije poznat.

Izvor:dpa

Najčitanije