19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Cvijetni svijet na jednom balkonu

Balkon

Kao i čovjek, svaki je cvijet jedinstven i neponovljiv,pa i u mnoštvu sličnih hercegnovskih „rascvjetalih“ vrtova i balkona prepoznamo one koji su drugačiji. Jedan takav mami poglede  mještana i prolaznika svakog proljeća u hercegnovskom naselju Karača u ulici Stjepa Šarenca u stambenoj zgradi broj 14. Na neki jednostavan način on podsjeća na našu vezu sa prirodom, na svijet koji volimo i u kome ljubavlju stvaramo one male,posebne, svoje svjetove koje ništa ne može zamijeniti niti oni mogu ostati neprimjećeni.

Takav cvjetni svijet ne navelikom balkonu stvara  Graciela Slunjski. Sa puno  umijeća, i još više ljubavi ona  gaji cvijeće tokom cijele godine. Neke vrste uzgaja sama, neke dobije ili  kupi, a ne može da se odluči koji je cvjet za nju najljepši.

“Svaki cvijet je lijep ako se  gaji sa pažnjom i ljubavlju, samo treba u njemu vidjeti ljepotu”, kaže gospođa Graciela. Bilježeći njene riječi i gledajući cvijeće koje joj pažnju uzvraća ljepotom pomislimo kako je tačna i ona narodna misao po kome je čovjek ime koje nosi.

Graciela Slunjski

Vitalna i u devetoj deceniji života, aktivna, uvijek raspoložena za šetenju, gospođa Graciela u imenu „nosi“  ljupkost, nježnost i radost. To pokazuje i njeno cvijeće, njen odnos sa komšijama i prijateljima, njena fina radozalost koja je dovodi  na sve značajnije kulturne događaje u gradu, koji su kao i cvijeće jedna od njenih ljubavi o kojima  rado popriča uz obaveznu kafu.  Kreativnost  iskazuje i  šivenjem odjeće ali i u kulinarstvu.

Kada bismo pokušali da ovu priču svedemo na jednu poruku – ona bi se sigurno  temelila na “umijeću življenja”  u malim svjetovima koje sami stvaramo.  I naravno na ljubavi i ljepoti.

/S.Kosić./

Najčitanije