11 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski dan tune – bitne vrste koja zaslužuje to priznanje

Tune – foto Turistplus.hr

Posljednjih godina zabilježen je pomak jer su tihoceanske otočne države stjecale veću kontrolu i prihode od svog ribolova na tune kao rezultat suradnje i napornog rada.

Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu. Stoga je Svjetski dan tune dan na koji tihooceanske države mogu biti posebno ponosne.

Svjetski dan tune obilježava se 2. maja svake godine, a službeno ga je prograsila Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UNGA) usvajanjem rezolucije 71/124, u prosincu 2016. godine. Cilj mu je skrenuti pozornost na važnost upravljanja očuvanjem i održivog ribolova.

Tuna je bitna vrsta i zaslužuje takvo priznanje. Mnogi narodi ovise o tuni kao izvoru hrane. Preko 96 zemalja ima ribolov tune koji je pod sve većim pritiskom. Područje tihooceanskih otoci u regiji zapadnog i srednjeg Tihog oceana izvor je preko 30% svjetskog ulova tune.

Godinama te države pokazuju vodstvo u pravima i odgovornostima. Tihooceanska regija ima najjače sindikate među obalnim državama (zemlje odgovorne za vode u kojima se lovi tuna) koja postoje bilo gdje u svijetu. Uzorne institucije poput Agencije za forume ribarstva na Tihim otocima (“The FFA”) ne postoje nigdje drugdje.

Najčitanije