30 C
Kotor

Slušaj online radio

Dalmacija će dobiti jedan od najdužih visećih mostova na svijetu!

Budući viseći most

Projekt visećega pješačkog mosta koji će po dužini biti treći na svijetu i drugi u vuropi i koji će preko kanjona Krke povezivati srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj predstavili su u utorak u Šibeniku direktor Nacionalnog parka Krke Krešimir Šakić i direktor projektnog ureda “Blok”, koji je izradio idejni projekt, Hrvoje Vukić.

“Ovo je kruna naših razvojnih projekata i izgradnje posjetiteljske infrastrukture. Ovaj most će biti tačka preokreta u opštinama Promini i Kistanjama i gravitirajućim područjima i zadat će novi tempo razvoja. To je onaj element koji će dodatno povećati atraktivnost tog prostora na jedan način koji neće ugroziti prirodu. Ova posjetiteljska atrakcija koncipirana je tako da goste zadržava i usmjerava na rubne dijelove kanjona, što će povećati atraktivnost svih gravitirajućih prostora, prvenstveno Eko kampusa Krke u Puljanima, arheoloških nalazišta na Burnumu, Oziđanoj pećini i iznimno atraktivnih slapova Manojlovca”, rekao je ravnatelj Nacionalnog parka Krke Krešimir Šakić, dodajući da je o vrijednosti projekta prerano govoriti.

Izgradnja mosta dugog 462,5 metara, kako je rekao Šakić, počet će u sljedećih godinu i pol do dvije, a sve ovisi o brzini izrade dokumentacije i dozvola. Idejni projekt je izrađen, a Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije donio je u studenome rješenje o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Osim mosta, planirano je i uređenje pristupnih putova za utvrde Nečven i Trošenj.

“Srednjovjekovne utvrde Nevčen i Trošenj udaljene su petstotinjak metara i došli smo do osnovnog raspona mosta od oko 462 metra. Most je visećeg tipa tibetanskog stila, a odabran je zato što se htjelo što manje utjecati na sam prostor i prirodne ljepote koje se tamo nalaze. Nosiva konstrukcija su čelične užadi koje su položene na portale, jedan sa strane Nevčena, jedan sa strane Trošenja, a gazne površine i ostali dio konstrukcije čine stabilizacijska užad. Podna površina je bila zamišljena kao drvena, međutim, s obzirom na uvjete, mijenjat će se uz providnu konstrukciju kako bi se mogao usmjeriti pogled prema rijeci. Na sredini mosta pješački hodnik se nalazi na visini od 140 metara iznad rijeke Krke. Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj”, rekao je direktor projektnog ureda “Blok” Hrvoje Vukić.

sa prezentacije

Most je koncipiran tako da objedini funkcije pješačke staze i vidikovca i ponudi neposredan doživljaj krajolika i nedirnute prirode. Zbog boljeg uklapanja u krajolik, kao optimalno rješenje nametnula se relativno lagana konstrukcija visećega pješačkog mosta. Projektanti su predvidjeli postavljanje dvaju portala i pješačkog hodnika na nosive čelične lančanice. Predviđena širina pješačkog hodnika je 160 centimetara, što odgovora punoj širini pješačke staze s dva pješačka traka.

Kako su rekli načelnik opštine Promine Tihomir Budanko i zamjenik načelnika općine Kistanja Borislav Šarić, most će mnogo značiti za razvoj tih općina, a poglavito njihov turistički razvoj. Projektom će biti povezani i Eko kampus Krka u Puljanima s Centrom za interpretaciju prirode Krka – vrelo života u Kistanjama, na kojima su u tijeku građevinski radovi u sklopu projekta “Nepoznata Krka”.

Realizacijom ovog projekta znatno će se produžiti trajanje sezone posjećivanja i povezat će se lijeva i desna obala Krke u cjelovitu turističku destinaciju. Samo uz veći rast turizma uz rijeku Krku, možemo očekivati nove investicije i zapošljavanje, istaknuli su Budanko i Šarić.

Izvor:Hina

Najčitanije