17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan kada je Veljko Rogošić preplivao Sredozemno more

Veljko-Rogošić

Veliki hrvatski plivač i svjetski prvak u maratonskom plivanju Veljko Rogošić na dan 22.jula postao je prvi plivač u povijesti koji je preplivao Sredozemno more. Svoju plivačku karijeru započeo je u Jadranu, a svoj prvi plivački rekord oborio je 1960. godine u disciplini 400 metara slobodno.

Od djetinjstva se bavio plivanjem, a 1971. godine preplivao je dionicu Supetar-Split. Te iste godine osvojio je titulu svjetskog prvaka u daljinskom plivanju. Bio je prvi sportaš koji je 1973. godine dobio priznanje ˝Grb grada Splita˝. Još jedno veliko postignuće osvojio je 1992. godine kada je dobio povelju za najveća sportska postignuća u američkoj plivačkoj kući slavnih.

2004. godine, u 63. godini života, preplivao je La Manche i postao prvi Hrvat, a ujedno i najstariji čovjek kojem je to uspjelo.

Dana 22. jula 2008. godine preplivao je Sredozemno more između Sicilije i rta Bon u Tunisu. Plivao je punih 50 sati i 25 minuta, a udaljenost od Sicilije do Tunisa je 171 kilometar. Sa Sicilije je krenuo na svoj 67. rođendan (nedjelja), da bi u utorak uspio doplivati do željenog cilja, rta Bon u Africi.

Bio je to njegov posljednji maraton zbog zdravstvenih problema s kojim se borio. Nakon duge i teške bolesti preminuo je 7. kolovoza. 2012. godine. Veljko Rogošić, od milja zvan Morski čovik, zauvijek će ostati jedno od najpoznatijih imena hrvatskog plivanja.

Najčitanije