10 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt – Pjaca od filozofa

plakat filozofi

Okruglim stolom “Šta ako se apokalipsa već dogodila”, danas na Pjaci od kina, sa početkom u 20 sati, biće otvorena KotorArt Pjaca od filozofa.

Svakodnevno nas bombarduju vijestima o globalnim ili lokalnim katastrofama, od zagađenih plaža do nagomilane plastike koju sada čak i jedemo svakodnevno. Istovremeno, stotine hiljada izbjeglica, ratovi, ekološke katastrofe i mogućnost nuklearnog rata. Međutim, šta ako se, koliko god to paradoksalno zvučalo, Apokalipsa već dogodila? Šta ako je svaki dan, negdje, ako ne već u Kotoru danas, nekome „kraj svijeta”? I šta ako nam upravo ta misao omogućava da preživimo Apokalipsu koja se možda već dogodila?

Na okruglom stolu povodom otvaranja ovogodišnje Pjace od filozofa o tome će razgovarati Aleksandra Savanović, Andrej Nikolaidis i Srećko Horvat.

Podsjetimo, Pjaca od filozofa je pokrenuta 2010. godine kada je Paolo Mađeli pozvao književnika i novinara Andreja Nikolaidisa i filozofa Srećka Horvata, kako bi u sklopu KotorArta razvili i poseban filozofski program.

Početna ideja je bila da se u Kotoru, koji vrvi trgovima, iznova rekreira starogrčko značenje riječi ‘agora’, koja nije označavala samo mjesto trgovine i okupljanja, već je ujedno služila i kao ključno mjesto za rođenje filozofije.
Na agori se Sokrat upuštao u rasprave s Atinjanima, na agori je i Diogen vršio svoje filozofske provokacije, živio u bačvi i svijećom tražio čovjeka. Kao slična provokacija mogla je izgledati namjera da se usred ljeta, u turističkom gradu kao što je Kotor, pokrene Pjaca od filozofa, da se uprkos visokim temperaturama i iskušenjima koje nosi more, posvetimo filozofiji. I koliko god da se to možda na početku činilo nemogućim, u proteklih šest godina Kotor su posjetili respektabilni filozofi i filozofkinje kao što su Đorđo Agamben, Antonio Negri, Đani Vatimo, Renata Salecl, Boris Gunjević, Žarko Paić, Tonči Valentić, Milica Jovanović, Mihail Riklin, Eva Ilouz i drugi.

“Time je ne samo obogaćen program KotorArt-a već se i Crna Gora direktno uključila u ono bez čega nema nijedne prave filozofije, ali i mišljenja kao takvog-dijalog”, poruka je organizatora.

Najčitanije