16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Opštine Herceg Novi – besplatan ulaz u Gradski muzej Mirko Komnenović

U  okviru  proslave  Dana  Opštine  Herceg Novi „Oktobarski dani“  iz  J.U. “Gradski muzej Mirko  Komnenović  i  galerija  Josip  Bepo  Benković“ obavještavaju  sve  zainteresovane  da  će u subotu 27.oktobra  2018. godine ulaz  u  Gradski  muzej  Mirko  Komnenović  biti  besplatan za sve posjetioce.

Mirko Komnenović, dugogodišnji gradonačelnik Herceg Novog, ministar u Vladi Kraljevine Jugoslavije, dobrotvor, ostavio je testamentom kuću sa željom da u njoj bude osnovan Gradski muzej.

Kuća u kojoj je smješten muzej je sagrađena krajem 18.vijeka u neobaroknom stilu. Muzej je osnovan 1949.godine, a otvoren za javnost 28.oktobra 1953.godine.

Gradski muzej Mirko Komnenović HN

Gradski muzej je kompleksnog tipa, i sadrži nekoliko zbirki: arheološku zbirku, istorijsku zbirku, etnološku zbirku i zbirku ikona.

U bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović nalazi se botanička bašta u kojoj su posađene biljke iz svih krajeva svijeta. Sadnice su pomorci naših krajeva donosili sa svojih putovanja i oplemenjivali Herceg Novi, koji kasnije i dobija naziv grad cvijeća i zelenila.

Gradski muzej Mirko Komnenović HN

Muzej će u subotu 27.oktobra biti otvoren za posjetioce od 09.00 do 17.00 sati po uobičajenom zimskom radnom vremenu.

Najčitanije