12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan škole “Ivo Visin” na Prčanju okupio učenike, roditelje i nastavnike

Dobili produženi boravak i rekonstruisano igralište, čekaju izgradnju fiskulturne sale


Programom pod nazivom “Igrajmo se bezbrižno sada kao i nekada“ učenici, nastavnici i cijeli kolektiv OŠ “Ivo Visin“, zajedno sa gostima i zvanicama, juče (utorak, 30. maj) su u Domu kulture (Dom slobode) na Prčanju proslavili Dan škole.

Bila je ovo prilika da se u školskoj godini koja je na izmaku uruče priznanja i knjige najuspješnijim učenicima: lučonoši, polumaturantu Jovanu Krivokapiću, odlikašima Ekaterini Prohorovoj, Darku Ćosoviću i Matiji Paskoviću, te nizu učenika koji su postigli uspjeh u različitim edukativnim i sportskim aktivnostima. Potsjećajući na dostignuća u prethodnoj godini, direktorka Petra Ćetković je prisutnima iznijela i planove za naredni period.

-Od ove godine naši najmlađi učenici-drugari, imaju mogućnost da poslije redovne nastave i dalje borave u prostorijama škole, u našem „produženom boravku“. Roditelji bezbrižno završavaju svoje radne obaveze do kraja radnog dana, dok njihova djeca imaju vaspitačicu, topli ručak, crtani film, aktivnosti u prirodi. Inicijator i realizator koji je pomogao opremanju „Produženog boravka“ je Opština Kotor, istakla je Ćetković i dodala da su učenici ove godine učestvovali na Prvoj kotorskoj školskoj olimpijadi, a 19. novembra je u okviru škole otvoren i restaurirani multifunkcionalni sportski teren na Prčanju. Takođe, uz podršku Opštine, OŠ „Ivo Visin“ je dobila idejno rješenje za izradu glavnog projekta za fiskulturnu salu, čija se izgradnja sa nestrpljenjem očekuje.

Iz programa proslave

Obilježili su značajne svjetske datume, održali edukativne interaktivne radionice za djecu i roditelje, družili su se na izletima, posjetama raznim ustanovama, učestvovali su na karnevalskim manifestacijama u Prčanju i Kotoru, bazarima, a posebno su ponosni na javni čas na temu zdravlja. Dali su svoj doprinos na školskom i opštinskom takmičenju u recitovanju, na likovnim konkursima, takmičenju u robotici, a pokazali su i humanost i ljubav za drugare postradale u zemljotresu u Turskoj.

Sala puna zvanica, roditelja i nastavnika

-Sa učenicima se okrećemo očuvanju životne srtedine, a sve prenosimo na zajednicu i okolinu. Ulaskom naše škole u međunarodni projekat „Eko škola“, dobili smo eko-odbor koji je veoma aktivan. Izabrali smo logo, a iza nas ima preko 20 odrađenih radionica na temu ekologije i zaštite životne sredine. U saradnji sa NVO „Eko Delfin“  realizovali smo projekte „U zdravom tijelu imam zdrav duh“, „Održivi razvoj- da znam i da činim“, a u septembru nas čeka još jedan veliki projekat. Tu je i projekat CEDIS-a „Podvuci zeleno“ i prve kalifornijske bio-gliste su „došle“ kod nas. U sklopu ekološke sekcije odradili smo dva velika konkursa koja je organizovalo JP „Komunalno“ Kotor, naglasila je direktorka, koja je uručila zahvalnice i pojedincima i firmama koji su svojim angažmanom podržali aktivnosti škole.

 U bogatom programu koji su osmislili u saradnji sa nastavnicama, učenici su pjevali u horu, svirali na gitari, pjevali na italijanskom, izveli su skečeve „Pera kao doktor“,  „Jarić polaže ispit“, igrokaze „Crvenkapa“, „Pompijeri“ sa bokeškim izrazima, „ Učenici mučenici“, te odlomak iz serije „Đekna“, a recitovali su i stihove „Za igru se ti odluči“ i odigrali plesnu koreografiju „Hajde da ludujemo“.

Uče se solidarnosti

-Naša škola odiše kulturom, znanjem, kućnim vaspitanjem, odgovornošću, sportskim duhom, osmjehom, radošću, plemenitošću. Mi umijemo da kažemo „hvala“ i „izvoli“, „šta te boli?“, da podijelimo marendu, a oni koji ne znaju, kod nas, u našoj školi će naučiti. O tome svjedoče i oni koji su imali priliku da dođu kod nas da nas posjete i mi smo im na tome zahvalni, kazala je ditrektorka.

/M.D.P./

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije