16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Dani baštine” na Orjenskom sedlu (1600 m)

Gradnja suvomeđe

VI Prvenstvo CG u gradnji suvomeđe i VIII Revijalno bućarsko prvenstvo 13 i 14 avgusta 2022.


Očuvanje baštine, sprort, rekreacija i zabava, zajednički su imeniteji dva predstojeća događaja, koja će se održati sukcesivno, u subotu, 13. avgusta (gradnja suvomeđe), odnosno u nedjelju, 14. avgusta (bućanje) na Orjenskom sedlu, na 1600 m nadmorske visine, lokaciji koja garantuje i u ovim najtoplijim danima idealne klimatske uslove. Obje aktivnosti spadaju u tradiciju primorja, ali i njegovog zaleđa.

Vještina gradnje u kamenu na suvo je do skora bila svakodnevna potreba i prenosila se sa generacije na generaciju. Danas je ovo  znanje u postepenom procesu nestajanja, a jedan od načina očuvanja i predstavljanja je Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, za prostore naše zemlje jedinstveno takmičenje, u kojem tročlane ekipe imaju 15 min vremena da sazidaju suvomeđu dužine 4 i visine 1 m. Boduje se veličina, ali i kvalitet gradnje. Najbolja ekipa dobija, namjesto pehara prelazni kamen, “Orjensku bužu”, koja će se ove godine dodijeliti po šesti put.

Bućanje je, osim što je sport, takođe vid društvenog života, a zog mjesto okupljanja zajednice. Tako je, negdje do sredine devedesetih godina prošlog vijeka, bilo u našem zaleđu, gdje bi se svake nedelje čitavo mjesto obrelo na bućarskom zogu i oko njega. Zbog takve popularnosti, mnoge seoske kafane imale su sopstvene bućarske terene, a po izuzetnoj lokaciji se ističe ovaj na Orjenskom sedlu (1600 m), zog na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori. Od njegove obnove 2015. godine, svakog avgusta se održava Revijalno bućarsko prvenstvo, koje okuplja bućare iz Boke Kotorske, ali i regiona.

Prijave ekipa za Otvoreno prvenstvo CG u gradnji suvomeđe: (viber) 069 360 803

Boćanje Orjen

Prijave ekipa za Revijalno Bućarsko prvenstvo: 069 366 173

Organizator Otvorenog prvenstva u gradnji suvomeđe je Park prirode “Orjen”, a domaćin PK “Subra”, dok je “Subra” organizator Revijalnog bućarskog prvenstva, a tehnički organizator bućarski klub “Val”. Događaja se odvija uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi, bućarsko takmičenje je pomoglo Doo “Val Gojković”, a gastro-suvenire za Prvenstvo u gradnji suvomeđe obezbijedilo je NVU “Ruke”.

Najčitanije