19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina” – noć u kojoj su uživala sva čula

“Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina“ naziv je manifestacije koja je  održana protekle subote na Pjaci od kina u Kotoru.

Brojni posjetioci bili su u prilici da degustiraju mušlje koje su na tradicionalan način pripremili bokokotorski marikulturisti, a za dobru čašu vina pobrinula se vinarija “Storia di Pietra”. Mediteransko veče upotpunio je “Trio mare bend”.

Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina – foto TO Kotor

Ispred Udruženja „Marikultura“ Luka Milošević pozdravio je prisutne i zahvalio se prije svega Turističkoj organizaciji (TO) Kotor, na čelu sa direktorom Jovanom Ristićem na organizaciji večeri i svesrdnoj podršci.

“Mušulju uzgajamo u šest uzgojnih zona u Boki, gdje posluju 20 farmi školjki i dvije farme ribe. Kompletan uzgoj se odvija u organskom sistemu, što znači da je mi ne prehranjujemo i ne tretiramo, ona sama filtrirajući vodu sakuplja minerale i fitoplankton koji joj je glavna hrana. Mušulja je izuzetne visoke nutritivne vrijednosti što je favorizuje da postane brend Crne Gore. Koraci u tom cilju su odrađeni, te se nadam da ćemo je već sljedeće godine imati kao crnogorski brend”, kazao je Milošević.

Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina foto TO Kotor

Vinariju  “Storia di Pietra” predstavio je Stefan Kašćelan,  naglasivši da već od XIV vijeka postoje zapisi o trgovini vina i vinove loze na području Boke.

“Naša vinarija smještena je nekih 10 kilometara nadomak Kotora. Nalazimo se na južnoj padini Lovćena, osunčani cijeli dan. Sunce, kao i sudar primorske i  planinske klime čine uzgoj naše vinove loze savršenim. Nadamo se, a tome i težimo da će naš proizvod biti, ne samo na ponos grada Kotora, već i cijele Crne Gore”, istakao je Kašćelan.

Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina – foto TO Kotor

Direktor TO Kotor Jovan Ristić pozdravio je prisutne, zahvalio svima koji su učestvovali i pomogli da se održi manifestacija.

“Oduševljen sam što ste se  večeras okupili u velikom broju i prepoznali ovaj događaj kao nešto izuzetno ozbiljno i važno za naš grad. Mušulja jeste jedan od prepoznatljivih proizvoda našeg zaliva, ali i osnova mnogih prekrasnih jela. Ovo je prvo okupljanje na “Danima bokeljske mušulje i kotorskog vina”. Nadam se da će manifestacija postati tradicionalna”, poručio je Ristić.

“Dani bokeljske mušulje i kotorskog vina“ održana je u okviru programa “Proljeće u Kotoru”.

Najčitanije