12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani kulturne baštine: Novske tvrđave

Novske tvrđave

Manifestacija Dani kulturne baštine: Novske tvrđave biće održana 15. i 16. septembra.

Dane evropske baštine svakog septembra obilježava 50 zemalja potpisinica Evropske konvencije o kulturi kroz organizovanje događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, a u odnosu na jedinstvenu temu, koja se bira na evropskom nivou.

Tema Dana evropske baštine 2022. godine je „Održiva baština“ (Sustainable Heritage), a lokalni i nacionalni događaji koji će biti uključeni u program manifestacije treba da pokažu koji koraci moraju biti preduzeti kako bi se bogatstvo kulturne baštine Evrope zaštitilo u kontekstu klimatskih promjena i narušavanja životne sredine. Tako Dani evropske baštine 2022. daju mogućnost da se lokalni organizatori i posjetioci osvrnu na to kako možemo identifikovati i zaštiti materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu, promovisati održivi turizam, dodatno razmotriti upotrebu prirodnih resursa, te uvezati ova pitanja sa baštinom, umjetnošću i očuvanjem pejzaža i biodiveziteta.

Dani kulturne baštine: Novske tvrđave

– Storija o novskim tvrđavama 15. Septembra u 19,30 sati govore dr Ilija Lalošević, i Radojica Pavićević bašta Muzeja Mirko Komnenović

– Prikazivanje filma Boka – tvrđava u 19,30 sati  bašta kuće Iva Andrića

Prateći sadržaji

– Od 15.  septembra do 7.oktobra izložba u Njegoševoj ulici: Tvrđabe Novog, nekada i sada

– Od 13. septembra do 20.oktobra likovni konkurs za predškolce i osnovce na temu: Novske tvrđaveu očima djeteta

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije