9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Spašavanje posade u olujnom Sjevernom moru nakon sudara brodova

Spašavanje posade – helge-brod

Danska mornarica uspješno je provela akciju traganja i spašavanja sedam pomoraca nakon sudara dva teretna broda u Sjevernom moru u petak, 9. rujna. Posadu nizozemskog teretnog broda spasio je helikopter mornarice u, kako je opisano, teškim vremenskim uvjetima.

Teretni brod Helge od 5.000 dwt u vlasništvu švedske kompanije Erik Thun isplovio je iz Antwerpena i plovio je sjeverno duž danske obale prema Norveškoj. Još nema informacija o tome kakvu vrstu tereta je prevozio, ali danski mediji izvijestili su da je brod imao poteškoća zbog loših vremenskih uvjeta u Sjevernom moru.

Helge i Wild Cosmos, reefer od 10.000 dwt dug 150 metara pod zastavom Bahama, koji je bio na putu od Durbana u Južnoj Africi do Tallinna u Estoniji, sudarili su se otprilike 20 nautičkih milja zapadno od danskog grada Ringkøbinga na zapadnoj obali Jutlanda, piše The Maritime Executive.

Danske vlasti primile su obavijest od kapetana u 5:40 ujutro, koji je izvijestio da posada napušta Helge. Na mjesto nesreće poslana su dva helikoptera i tri SAR plovila, a danske vlasti obavijestile su i norveške obrambene snage koje su također bile u pripravnosti. Naravno, obaviješteni su i drugi trgovački brodovi u tom području.

Posada Helgea helikopterom je prebačena u Dansku. Kapetan je hospitaliziran zbog zadobivenih posjekotina, dok su ostali neozlijeđeni.

Tvrtka Marin Ship Management koja upravlja brodom otkrila je danskim medijima da su stupili u kontakt s kapetanom prije nego je posada evakuirana. Poslana su dva tegljača, dok danski mediji izvještavaju da brod nije mogao odmah biti spašen zbog lošeg vremena. Prema posljednjim informacijama, brod je u nedjelju otegljen u luku Esbjerg, piše FleetMon.

Helge je izgrađen 2013. godine, a njegove dimenzije omogućuju prolazak kroz ustave između jezera Vanern u Švedskoj i luke Göteborg.

Izvješća pokazuju da je Wild Cosmos pretrpio tek manju štetu u sudaru i da nitko od posade nije ozlijeđen. Danska policija preuzela je nadležnost za slučaj i provodi istragu.

Najčitanije