13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani meda i masline u Grblju

Grbalj – foto eaproperties.me

Na inicijativnom sastanku predstavnika mjesnih zajednica Radanovići i Gornji Grbalj sa predstavnicima Maslinarskog društva “Boka” i Društva pčelara “Grbalj”, odlučeno je da se udruženim snagama, manifestacija “Dani meda i masline u Grblju” podigne na viši nivo. Podrška se očekuje od Opštine Kotor, Turističke organizacije i drugih donatora i sponzora.

U nedostatku odgovarajućeg prostora za održavanje ovakvih, promotivnih događaja, tražilo se novo, trajno rješenje.

U centru Radanovića, velika neiskorištena javna površina, sasvim je prikladna za ovu namjenu. Uz mnogo truda, malo podrške lokalne uprave, Turističke organizacije, privrednika i stanovnika Grblja, ovakvi događaji, promotivno zabavnog karaktera, pomoći će očuvanju kulture i tradicije ovog kraja, kazali su nam iz MD Boka.

Grbalj, nekada poznat kao “žitnica Boke”, danas privredna zona, sa ostacima tradicionalne poljoprivredne proizvodnje i mediteranskog načina života, nepravedno je zanemaren i izopšten iz kulturnog života ostalog dijela Boke Kotorske.

Maslina

Oživljavanje sela kao nosioca poljoprivredne djelatnosti i čuvara tradicije i zdravih životnih navika a to znači, ekonomski, društveni i kulturni napredak ovog područja, opšti je cilj koji su postavili inicijatori ove ideje. Sama manifestacija, koja bi mogla postati dio sadržaja kulturne mape Boke i Kalendara događaja Turističke organizacije Kotora, morala bi pronaći svoje stalno mjesto i vrijeme, upravo tu na sopstvenoj zemlji.

Ovo je prilika za sve, koji su na području Grblja ostvarili svoje privredne djelatnosti, da posluju društveno odgovorno i uzvrate, na neki način, zajednici u kojoj ubiraju plodove svog poslovanja.

Duško Vukšić, Stanko Magud, Slavko Tujković, Bato Carević, Velimir Andrović i drugi privrednici rođeni i dokazani u ovom kraju, primjer su prirodnog, lokal patriotizma. Očekujemo da će i ostali, koji ovdje ostvaruju profit, podržati lokalnu zajednicu u naporima da se ekonomski i kulturno uzdigne i predstavi javnosti u najboljem svjetlu, kako i zaslužuje.

/V.Đukić/

Najčitanije