13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani Novog Sada u Herceg Novom: Odličan uvod u saradnju dva grada kulture

Novljani i njihovi gosti uživali su sinoć u specijalitetima vojvođanske kuhinje i zvuke novosadskih tamburaša tokom gastro večeri u Gradskoj kafani, koja je održana u okviru Dana Novog Sada na 50. Prazniku mimoze.

Večeri su prisustvovali predstavnici Kulturnog centra Novi Sad, generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, kao i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i saradnici.

Pored ukusne hrane i još ukusnije muzike, na gastro večeri je promovisan i kalendar manifestacija koje se održavaju u Novom Sadu, kao i program “Novi Sad za mlade”.

Kako je kazao saradnik Kulturnog centra Novog Sada Mirsad Avdić,  saradnja između dva grada i njihovih ustanova kulture već postoji, a kao primjer navodi prošlogodišnju VII likovnu koloniju „Herceg-Novi-Sad“, koja je okupila 13 autora iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

S obzirom da je iskazana obostrana želja za bratimljenjem dva grada i daljom saradnjom prvenstveno na polju kulture, Avdić je uvjeren da će sporazum takvog tipa biti realizovan u skorijoj budućnosti.

-Postoji puno razloga da se Herceg Novi i Novi Sad pobratime, da širimo i razmijenjujemo programe na polju kulture, ali i turizma i privrede, kazao je Avdić.

Dani Novog Sada u Herceg Novom

Izbor Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, kao i festivali i programi koji dovode turiste iz cijelog svijeta u prestonicu Vojvodine donose veliku korist privredi grada.

-Festivali zaista dovode turiste, novinare i medije, koji dalje promovišu tu destinaciju i kulturu. Za vas je to definitivno Praznik mimoze, zaključio je Avdić.

U okviru Dana Novog Sada, novosadski Kulturni centar je u saradnji sa Javnom ustanovom kulture “Herceg Fest” organizovao prije dva dana i veče posvećeno Miroslavu Miki Antiću, na kojem je predstavljena manifestacija “Antićevi dani” i prikazan film o pjesniku “Prvi film” iz 2017. godine, u produkciji Kulturnog centra Novi Sad.

Najčitanije