16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dalmacija, upaljen crveni MeteoAlarm

Bura

Državni hidrometeorološki zavod je izdao najveću razinu upozorenja za Split i Dalmaciju za sutra zbog bure.

Crvenom bojom označili su splitska regija i cijela Dalmacija. Za Split i širu okolicu tijekom subote se očekuju udari bure brži od 110 kilometara na sat, s prosječnom brzinom od 90 km/h. Nagla promjena kao uvod za subotu očekuje se već od danas popodne.

 – Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom – upozoravaju iz DHMZ-a.

Poručuju kako je vrijeme za cijelu Dalmaciju vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

– Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – naglašava DHMZ.

Prognoziraju i da će minimalna temperatura ići i preko tri stupnja ispod ništice te da su mogući su zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

Najčitanije