22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Daniela Vetro i Pasquale del Vecchio gosti 13. HSF-a

Daniela Vetro Topolin

Dvoje sjajnih italijanskih umjetnika – Daniela Vetro i Paskvale del Vekjo (Pasquale Del Vecchio) novi su gosti ovogodišnjeg 13. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji je na programu od 6. do 11. septembra.

Daniela Vetro je svestrana umjetnica sa više od dvadest godina dugom karijerom porofesionalanog crtača. Raznovrsnost njenog umjetničkog stvaralaštva kreće se od ilustracija, preko stripova do klasičnog slikanja i vajarstva.  U svijet stripa je ušla kao vrlo mlada radeći sa velikim majstorom  Emanueleom Luzzatijem u Veneciji 1993. godine, da bi diplomirala na  Disney akademiji u Milanu 1998. godine i nastavila usavršavanje na Disney Studiju u Burbanku u Kaliforniji. Karijeru je počela u časopisima Topolino i W.i.t.c.h. nakon čega slijedi i saradnja sa izdavačima Disney, De Agostini, Panini Comics, Egmont, Soleil, Glenat, Giochi Preziosi, Maga Animation, kao i za Bonelli Editore za koje je između ostalog radila brojeve 19, 20 i 22 Gigant izdanja Dylana Doga.

Pasquale del Vecchio je jedan od najboljih ctrača izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore. Profesionalac već preko 35 godina, započeo je svoj ilustratorski rad u legendarnom italijanskom magazinu Il Giornallino, nakon čega je crtao strip Memfis blu objavljen u poznatoj strip reviji Cyborg italijanske izdavačke kuće Star Comics. Njegov veliki talenat i kvalitet objavljenih stripova otvorili su mu vrlo rano vrata najvećeg italijanskog izdavača Sergio Bonelli Editore, za koje počinje rad na serijalima Zona X i Nik Rajder. Uskoro zatim dobija priliku i da se iskaže na avangardnom serijalu Karla Ambrozinija, Napoleone nakon čijeg završetka ulazi u najjaču ekipu crtača Bonelija i radi na serijalu Tex Willer. Hercegnovska publika je već imala priliku da uživa u radovima ovog sjajnog autora u februaru 2019. godine, na četvrtom Strip Vikendu posvećenom upravo Texu, a u Septembru će moći i uživo da posmatra stvaralaštvo ovog majstora stripa iz Milana.

pasquale-del-vecchio

Podsjetimo da su uz Vetro i del Vecchia ranije najavljeni proslavljeni argentinski umjetnik, jedan od svjetski najvećih autoriteta strip stvaralaštva Enrike Breća, te španski crtač Betmena Havijer Fernandez i super zvijezde italijanskog stripa, Andrea di Vito i Mario Alberti. Međutim, organizatori HSF-a time ne zatvaraju spisak ovogodišnjih specijalnih gostiju kojih će biti 13. Ako se tome doda i više od 50 ostalih gostiju jasno je da hercegnovski festival stripa Crnu Goru svrstava u sami vrh evropskih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti.

Najčitanije