20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Rakčević i Česi na čekanju: Pregovori o privatizaciji Instituta u Igalu još nisu počeli

Institut Igalo foto Boka News
Institut Igalo foto Boka News

Pregovori Vlade i konzorcijuma kojeg čine češka kompanija Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ – još nijesu počeli.

Tenderska komisija je još u januaru dobila ponudu konzorcijuma, koji je ujedno i jedini ponuđač za kupovinu državnog udjela u Institutu. Vlada je krajem marta ovlastila Tendersku komisiju da počne pregovore ali oni nijesu počeli ni nakon više od mjesec dana.

“Iz Tenderske komisije su nam javili da će nam se javiti poslije Uskršnjih praznika sa terminom za početak pregovora, ali se to još nije desilo”, kazao je za portal Investitor vlasnik Vile Oliva, Žarko Rakčević.

On je izrazio čuđenje zbog prolongiranja pregovora, posebno zbog činjenice da je u konzorcijumu ugledna češka kompanija, sa kojima ima ozbiljne poslovne planove za Institut.

Kazao je i da postoji rok u kojem bi trebalo da se potpiše ugovor i podsjetio da je Savjet za privatizaciju njihovu ponudu ocijenio tehnički ispravnom.

“Jednom kada počnu pregovori, imamo rok od mjesec dana za definisanje svih pitanja vezano za preuzimanje Instituta i potpisivanja ugovora”, dodao je Rakčević.

Konzorcijum Rakčevićeve firme i Philiberta ponudio je 10 miliona eura za preuzimanje državnog udjela u Institutu, kao i 27.944.380 eura vrijedan investicioni plan, koji podrazumijeva rekonstrukciju i modernizaciju objekata, unaprjeđenje usluga i dalji razvoj turističkog i medicinskog kadra Instituta.

Investicioni planovi – Titova vila na pet zvjezdica

Investicionim planom predviđeno je dovođenje Faze 2 na četiri zvjezdice i Faze 1 na četiri zvjezdice i Titove vile na pet zvjezdica a plan traje pet godina.

Budući vlasnik biće u obavezi da sa Fondom zdravstva Crne Gore potpiše poseban ugovor o uslovima nastavka liječenja građana u Institutu, u okviru javnog zdravstva.

Rakčevićeva kompanija je već vlasnik 26 odsto Instituta, udjela kojeg je za 2,8 miliona eura prošlog avgusta kupila od države Srbije.

Najčitanije