13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dario Krivokapić: Korona udružila horniste iz bivše Jugoslavije

Hornista ii dirigent Gradske muzike Kotor, Dario Krivokapić obavijestio nas je o interesantnom projektu u kojem je i sam učestvovao, kako je koronavirus ujedinila horniste sa prostora bivše Jugoslavije.

-Predstavljam vam specijalan projekat koji smo napravili u ovom trenutku izolacije u saradnji sa kolegama hornistima iz svih država bivše SFRJ.

Iz svojih domova, zajedno smo nakon fanfare Bojana Adamiča odsvirali poznatu melodiju Dragana Živkovića ”Jugoslavija” (Od Vardara pa do Triglava) koja je aranžirana u jedinstven Orkestar horni.

Na sam poziv, reakcije na ideju su bile više nego pozitivne i prihvaćene su sa velikim entuzijazmom: ”Odlično, super, da li mogu da snimim vise dionica i videa? Od viška glava ne boli! …”

Ipak, morali smo da prestanemo sa sakupljanjem video materijala zbog preopterećenosti/veličine projekta. Stiglo nam je 40 snimaka od 19 različitih hornista i siguran sam da bi nam se i mnogi drugi priključili da su bili obaviješteni.

Horna je najljepši i najnježniji instrument a i mi muzičari koji je sviramo smo isto takvi.

Pozvani ste da nam se pridružite na našim koncertnim podijumima u budućnosti!- kazao nam je Dario Krivokapić.

Počastvovani smo što nam su se na ovom projektu pridružili muzičari kao što je Boštjan Lipovšek, koji ima veoma bogatu solo i orkestarsku karijeru, Andrej Žust, član renomirane Berlinske Filharmonije i ostali vodeći hornisti iz različitih orkestara (Makedonske Filharmonije, Fakulteta Muzičke Akademije Skoplje, Crnogorski Simfonijski orkestar, Narodno Pozorište Novi Sad, Beogradska Filharmonija, Narodno Pozorište Beograd, Muzička Akademija Sarajevo, Sarajevska Filharmonija, Konzervatorijum iz Trsta, RTV Simfoniki Ljubljana i Berlinska filharmonija) – zapisao je Robert Petrić.

Učesnici projekta:

Boštjan Lipovšek, Ljubljana/Slovenija
Andrej Žust, Berlin/Slovenija
Tadej Kopitar, Ljubljana/Slovenija
Robert Petrič, Ljubljana/Slovenija
Mihajlo Bulajić, Ljubljana/Srbija
Luka Gembec, Ljubljana/Hrvatska
Denis Goldin, Pula/Hrvatska
Diego Goldin, Trst/Hrvatska
Asim Gadžo, Sarajevo/Bosna
Maša Tulić, Podgorica/Srbija
Dario Krivokapić, Kotor/Crna Gora
Ana Abramović, Podgorica/Srbija
Milan Roksandić, Beograd/Srbija
Mirko Marić, Novi Sad/Vojvodina
Jelena Skendžić Gusić, Novi Sad/Vojvodina
Blagoja Vasilevski, Skopje/Sjeverna Makedonija
Nikola Trajkovski, Skopje/Sjeverna Makedonija
Sara Elek, Skopje/Sjeverna Makedonija
Nikola Terziski, Skopje/Sjeverna Makedonija

Najčitanije