23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Krapović: Ono što se desilo u logoru Morinj nije posljedica velikosrpske agresije, već rata u Jugoslaviji

Dragan Krapović – foto Vlada

Ministar odbrane kazao da njegov resor neće uklanjati ploču jer to nije njihova nadležnostMinistar odbrane Dragan Krapović rekao je da Vojska Crne Gore neće uklanjati ploču u Morinju, koju su postavili bivši ministri u vladi Dritana Abazovića Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa predstavnicima hrvatske vlade.

Krapović je, na sjednici Odbora za bezbjednost, a na pitanje poslanika Jovana Vučurovića (Nova srpska demokratija) o sudbini te ploče, te da li će biti uklonjena, rekao da je napravljena greška postavljanjem te ploče.

-To su uradila dva ministra parcijalno, mimo ostatka vlade, mislim da je objekat, na kojem je postavljena ploča, proglašen kao neperspektivan za vojsku i ono što je natpis po mom sudu, ne odgovara činjenicama. Mislim da nije bilo mjesta pominjanja bilo koje nacije, u Crnoj Gori živi veliki broj nacija i vjerovatno veliki broj nekih kojima je ono što se dešavalo u logoru Morinj rana i mislim da mi treba sa posebnim senzibilitetom kao država da vrednujemo i ako u društvu ima volje da se tako razmatra i adekvatno obilježi. Da li je to bio slučaj povodom postavljanja ove spomen ploče, mislim da nije – rekao je Krapović.

Na ploči piše: Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, ovdje je bio logor, tzv Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i braonice: Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili duh i ime Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi”

Krapović kaže da ono što se desilo u logoru Morinj, nije posledica velikosrpske agresije, nego rata u Bivšoj Jugoslaviji.

-Za mene je to bilo nešto što je posledica rada u Bivšoj Jugoslaviji, ne velikosrpska, velikocrnogorska agresija nego rat u bivšoj Jugoslaviji.  Misim da je cijela stvar nesretno sprovedena u djelo činjenicom da su pored ministara iz Crne Gore, prisustvali i zvaničnici sa hrvatske strane: Ministar Grlić Radman i po mojim informacijama Tomo Medved – rekao je Krapović.

Kaže i da nije bilo mjesta da Medved bude na mjestu gdje se afirmiše osuda ratnih zločina, jer je, kako je rekao Krapović, Medved bio ministar koji je govorio na otvaranju spomenika Miru Barešiću, koji je bio jedan od atentatora na Vladimira Rolovića.

-To nije trebalo da se desi u Crnoj Gori, treba da vodimo računa o našem dostojanstvu ali i dostojanstvu naših saveznika iz Hrvatske – naveo je Krapović.

Ministar odbrane kaže i da ne postoji pisano naređenje, po kojem vojnici treba da čuvaju tu spomen ploču.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

-Analiziramo sve okolnosti vezano za ovaj predmetni događa. Izgleda rogobatno da se organi vlade sudaraju oko te spomen ploče. Ministarstvo odbrane neće uklanjati ploče niti je to naš posao ali hoću zauzet stav a to je aktuelna činjenica da čuvaju tu spomen ploču u nehumanim uslovima je neprimjereno i rogobatno – rekao je Krapović, dodajući da će se “do slova poštovati zakoni Crne Gore”

Poslanik GP URA Filip Adžić rekao je da, ukoliko Vojska ne bude čuvala tu ploču, da će ona biti oskrnavljena ili skinuta.

-Pozdravljam što nećete uklanjati ploču i slažem se sa vama, da sve što je urađeno, urađeno no na nefer način. Tadašnji ministri iz vlade (Konjević i Krivokapić) zloupotrebili su dobre međususjedske odnose sa Hrvatskom. Ali mi moramo voditi računa o tome, kako će se to i bila kakva aktivnosti odraziti na naše odnose sa Hrvatskom, jer smo zajednički zaključili da je ulazak u EU prioritet. Ne bih volio da kvarenjem odnosa sa Hrvatskom napravimo problem na tom putu – naveo je Adžić.

Rekao je da je tačno da  vojnici čuvaju ploču u neadekvatnim uslovima, ali da ta žrtva vrijedi, ako znamo, da možmo ugroziti međususjedske odnose.

-Urađeno je što je uradjeno, nije na dobar način ali sad moramo poštovati neke stvari uz dogovor sa susjedom. Ako vojska ne bude čuvala ploču, biće oskrnavljena ili će je ukloniti Uprava za inspekcijske poslove. Ili ćete dogovarati sa susjedima, a u međuvremenu čuvati ploču ili čete pustiti da je neko ukloni – istakao je Adžić.

Podsjećamo,  Spomen-ploču u logoru Morinj otkrili su 10. oktobra prošle godine ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

Ubrzo nakon toga,  Uprava za inspekcijske poslove je naložila Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču na objektu nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Morinju, pod obrazloženjem da nisu ispunjeni zakonski uslovi za postavljanje spomen-ploče.

Od tada, Vojska Crne Gore čuva ploču, kako ne bi bila uklonjena ili oskrnavljena.

Logor Morinj je bila nekadašnja kasarna JNA koja je pretvorena u sabirni centar zarobljenika uglavnom Hrvata sapodručja Dubrovnikatokom 1991. i 1992. gdje su isljeđivani i zlostavljani.

Viši sud u Podgorici je 2013. godine utvrdio odgovornost četiri osobe za ratne zločine nad zatvorenicima u Morinju, a 2014. je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio i učinio pravosnažnom.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Presudom je utvrđeno da su u Sabirnom centru Morinj zatvorenici bili izloženi fizičkom zlostavljanju, konstatujući da je vladala atmosfera terora i straha za goli život kome su oštećeni bili neprestano izloženi.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije