23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Deković i Vuksanović „skinuli glavu“ Mariji Vučinović

Vrijeme sloge – Dekovic Vucinovicka i Vuksanovic – foto Radio Dux

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, odlukom Središnjeg odbora HGI, smijenjena je sa čela te partije.

„Za vršioca dužnosti predsjednika izabran je Josip Gržetić, član Predsjedništva, koji će ovu dužnost obavljati do vanrednog Sabora stranke. Središnji odbor se odlučio na ovaj važan korak radi promjene postojećeg stanja u stranci i njene bolje pozicioniranosti na političkoj sceni Crne Gore.”- stoji u saopštenju bez potpisa, koje je medijima sinoć proslijeđeno iz HGI.

Kako nam je potvrđeno uz krugova bliskih vrhu HGI, Vučinovićki je Središnji odbor na tajnom glasanju u ponedjeljak, izglasao nepovjerenje. Prrema nezvaničnim informacijama, inicijatori njene smjene bili su Vučinovićkini dosadašnji najbliži saradnici – članovi Predsjedništva HGI, poslanik Adrijan Vuksanović i Zvonimir Deković koji je istoremeno i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Z. Deković i A.Vuksanovič

„Došlo je do sukoba Vučinovićke sa jedne i Dekovića i Vuksanovića sa druge strane oko raspolaganja stranačkim fondovima jer po Statutu HGI, predsjednica partije ima odlučujuću riječ u načinu na koji se troši novac iz stranačke kase u kojoj trenutno ima par stotina hiljada eura. Deković i Vuksanović su namjeravali da troše taj noac za neke njima bitne stvari sa čime se Vučinovićka nije slagala, smatrajući da novac treba ostaviti za predstojeće redovne lokalne izbore u Tivtu i parlamentarne izbore u Crnoj Gori naredne godine“- kazao je naš sagovornik iz vrha HGI, insistirajući na anonimnosti. Dodao je da je atmosfera na sjednici Središnjeg odbora bila vrlo neugodna i da su se na njoj sada kada je trebalo glasati o povjerenju Vučinovićki, pojavili članovi tog tijela koji su prethodno dugo vremena bili vrlo pasivni i nisu dolazili na sjednice glavnog odbora stranke.

Prema našem izvoru, koren sukoba među prvacima HGI je u tome što je Vučinovićka nedavno, navodno tražila da se razjasne neke dileme oko finansijskog poslovanja Hrvatskog nacionalnog vijeća kojim suvereno gospodari Deković, a što ovome nije bilo ni malo po volji, pa je Deković uz pomoć Vuksanovića i sebi bliskih kadrova u stranci, napravio svojevrstan prevrat na sjednici Središnjeg odbora HGI. Informacija da joj je izglasano nepovjerenje navodno, trebala je ostati tajna do petka do kada su Deković i njegovi saradnici Vučinovićki ostavili rok da u međuvremenu ona sama javnost obavijesti da navodno iz ličnih razloga, podnosi ostavku na mjesto predsjednice HGI.

Činjenica da je  medijska objava iz stranke o izglasavanju nepovjerenje predsjednici na Središnjem odboru „puštena“ prije tog roka, ukazuje da Vučinovićka koja je na čelu HGI od 2005, ipak ne namjerava tako lako priznati poraz i prepustiti stranku Dekoviću i Vuksanoviću.

Izvor:S.L

Najčitanije