3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vučinović: Dom kulture u Donjoj Lastvi i dalje treba da bude Dom hrvatske zajednice

Marija Vučinović HRS

Članovi Hrvatske reformske stranke (HRS) Crne Gore smatraju da Dom kulture u Donjoj Lastvi i dalje treba da bude Dom hrvatske zajednice, ali da se koriguje način korišćenja, sa jasno utvrđenim pravilima, kazala je predsjednica HRS Marija Vučinović, povodom isticanja Ugovora o besplatnom korišćenju tog objekta.

“Javnosti je poznato da uskoro, točnije 15. aprila 2022. godine ističe Ugovor o besplatnom korišćenju objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi. Članovi Hrvatske reformske stranke Crne Gore smatraju da Dom kulture i dalje treba da bude Dom hrvatske zajednice, ali da se korigira način korišćenja, sa jasno utvrđenim pravilima”, saopštila je Vučinović.

On navodi da je Dom kulture vlasništvo opštine Tivat, te da je dat na korišćenje hrvatskoj zajednici.

“Već dugi niz godina korišćenje Doma kulture se zloupotrebljava na način što se daje u podzakup, a apsolutnu kontrolu nad svim aktivnostima Doma vrši predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. U pomenutom Domu nalazi se i sjedište hrvatskog radia, radio Dux, koji je danas najmanje radio hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, pojasnila je Vučinović.

Podjseća da Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) treba da bude organizacija svih Hrvata u Crnoj Gori, “koje je kao takvo i osnovano 2007. godine”.

“Nažalost nakon skoro petnaest godina postojanja, HNV se svelo na grupu pojedinaca na čelu sa predsjednikom koji je izabran pod vrlo sumnjivim okolnostima, i koji se kao takav predstavlja u javnosti kao isključivi predstavnik Hrvata u Crnoj Gori”, naglasila je ona.

Osvrnula se i na dosadašnji rad HNV-a.

Donja Lastva – foto Roko Stjepčević Boka News

“Dosadašnji rezultat rada Hrvatskog nacionalnog vijeća pod vodstvom sadašnjeg predsjednika HNV-a je taj, da je u proteklom periodu veliki broj intelektualaca i sposobnih ljudi “otjerano” iz HNV- a, i time uskraćeno djelovanje tih osoba, a koji su pružali značajan doprinos na afirmaciji hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, istakla je Vučinović.

Predsjednica HRS smatra da “hrvatski narod u Crnoj Gori nije ugrožen”.

“Iako pojedinci zbog svojih sopstvenih interesa predstavljaju suprotno, time željeći prikrivati svoje osobne interese.  Podsjećamo da je svaki Hrvat u Crnoj Gori predstavnik svog naroda, bez obzira na političku angažovanost. Da tako nije, i da tako nije uvijek bilo vjerovatno bi bili odavno asimilovani. HRS smatra da je veoma zabrinjavajuće to što predstavnici R. Hrvatske to ne prepoznaju, već ih podržavaju iz samo njima znanih razloga, iako izaslanici R. Hrvatske u Crnoj Gori znaju da ovdje postoje još prepoznati i afirmisani predstavnici hrvatske zajednice koji se zalažu za njihov integritet i status”, naglasila je Vučinović.

Pitamo se, dodaje ona, koji su rezultati nakon “tri godine od razlaza u HGI”.

“Aktuelni predsjednik Hrvatske građanske inicijative obećavao je novi procvat hrvatske zajednice u Crnoj Gori nakon raskola. Međutim, njegovo trogodišnje predsjedavanje rezultiralo je gubitkom poslaničkog mjesta u Parlamentu Crne Gore, gubitkom mjesta odbornika u Lokalnom parlamentu opštine Kotor, kao i nepopravljivom podjelom u hrvatskoj zajednici”, navela je Vučinović.

Prema njenim riječima, evidentno je da HGI gubi podršku birača, a “aktuelni predsjednik priča samo o rezultatima prije razlaza, koji su jedino bili mjerljivi i vidljivi”.

“Ono što danas možemo prepoznati su javne samoreklame predsjednika HGI-a i predsjednika HNV-a, dok konkretni rezultati za hrvatsku zajednicu izostaju. Dakle, Hrvatska reformska stranka Crne Gore naglašava da niko sebe kao pojedinac, ne može smatrati jedinim predstavnikom hrvatskog naroda jer to ne donosi dobro hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori”, zaključila je Vučinović.

Najčitanije