3 C
Kotor

Slušaj online radio

Delegacija Opštine Kotor boravila u zvaničnoj posjeti Brižu

Posjeta Brižu

Gradovi svjetske baštine – Kotor i Briž


Delegacija Opštine Kotor predvođena predsjednikom Vladimirom Jokićem, boravila je u zvaničnoj posjeti Brižu. Predstavnici dva grada imali su priliku razmjeniti iskustva u odgovornom i zahtjevnom upravljanju gradovima svjetske baštine – Kotora i Briža.

Gradonačelnik Briža Dirk De Fauw, koji je ranije posjetio Kotor, posebno interesovanje iskazao je za iskustvo koje Kotor ima u izradi i primjeni HIA studije (Heritage Impact Assessment). Gradonačelnik De fauw prisutne je upoznao sa brojnim mehanizmima koje gradske vlasti sprovode u cilju usklađivanja valorizacije i očuvanja gradskog jezgra i podijelio iskustva svog tima i svoja lično u toj oblasti.

Tokom trajanja posjete, delegacija Kotora imala je priliku obići kulturne institucije i upoznati se sa načinom njihovog rada. Poseban akcenat dat je posjeti gradskoj biblioteci koja posjeduje bogati fundus srednjevjekovnih knjiga, u kojoj je priređena prezentacija istih, kao i načina skladištenja i konzervacije.

Imajući u vidu kruzing turizam koji je prisutan i u Brižu i u Kotoru, menadžment Luke Zeebrugge, zajedničke luke Antverpena i Briža i kao takve druge po velični u Evropi, organizovao je prezentaciju i obilazak Luke. Tokom sastanka, izražena je spremnost za ostvarivanje saradnje u vidu prenošenja iskustava i znanja eminentnih stručnih lica Zeebrugge-a kako u lučkom upravljanju tako i u oblasti inovativnih obrazovih pristupa u školovanju pomoraca na svim nivoima.

Posjeta Brižu

Gradonačelnici De fauw i Jokić, izrazili su zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i namjeru da dva grada – Briž i Kotor nastave i ojačaju je u svim oblastima od zajedničkog interesa.
Kotor i Briž pored članstva u UNESCO-u, dio su i OWHC (gradova svjetske kulturne baštine).

Radnim sastancima prisustvovao je Ivan Leković, ambasador Crne Gore u Belgiji, čijim zalaganjem je uspješno realizovana ova inicijativa dva UNESCO-va grada.

Najčitanije