15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Deseci novih morskih vrsta otkriveni oko Kanarskih otoka

Korali

Grupa za proučavanje mora otkrila je desetke novih vrsta u vodama oko Kanarskih otoka. Znanstvenici iz programa Ocean Census ronili su uz obalu Tenerifea krajem prošle godine u potrazi za dosad neotkrivenim morskim stvorenjima.

Ocean vrvi morskim životom i neotkrivenim vrstama. Ocean Census je program koji ima za cilj otkriti nove vrste morskog života.

Neka nedavna otkrića u vodama Tenerifea uključuju otkriće morskog puža, svjetlećeg zelenog ježinca, koji poput morske ovce pase na morskom dnu, visoko specijalizirane grabežljive morske puževe i plosnate crve te izvanredne nove račiće.

Grupa Ocean Census krenula je u misiju na Tenerife krajem prošle godine. Sada su otkrili da su pronašli desetke dosad neopisanih morskih stvorenja.

– Pronašli smo mnogo novih vrsta iz različitih skupina, posebno mekušaca – dakle puževe i balavace. Našli smo novog morskog ježa. Našli smo nove vrste crva, od kojih je jedan posebno zanimljiv jer mislimo da bi zapravo mogao biti u simbiozi s bakterijama koje žive u njegovom tijelu, što je vrlo neobično,” kaže Alex Rogers, znanstveni direktor iz Ocean Censusa.

– Nismo očekivali da ćemo pronaći toliko vrsta. Ako smo našli toliko njih ovdje na Tenerifeu, zamislite što će biti kada odemo u druge dijelove svijeta gdje nije bilo gotovo nikakvih znanstvenih studija, ili u duboko more, gdje smo uzorkovali samo djelić toga, kaže Rogers.

Riječ je o sićušnim bićima od kojih se neka mogu jasno vidjeti samo pod mikroskopom.
– Sada razumijemo više o vrstama koje ovdje žive, koja bi mjesta mogla biti posebna jer u njima živi mnogo raznolikih vrsta. A to nam također govori nešto o hranidbenim mrežama i načinu na koji morski ekosustavi oko Kanara zapravo funkcioniraju, objašnjava on.

– Ovdje smo bili u dijelu godine kada nema puno morskih stvorenja, a ipak smo pronašli sve te vrste. Rečeno nam je da su svibanj, lipanj i srpanj mjeseci kada se mnoge životinje pojavljuju u plitkim vodama oko Kanara. Stoga bismo se rado vratili u to doba godine, kaže Rogers.

Ocean Census dao si je u zadatak pronaći što više novih vrsta diljem svijeta u nadi da će to saznanje potaknuti napore za zaštitu oceana.

No Rogers upozorava da su neke vrste već u velikoj opasnosti.

– Mislim da je pošteno reći da smo u utrci s vremenom. Učinci lokalnih zajednica – prekomjerni ribolov, obalni razvoj, zagađenja te globalne prijetnje klimatskim promjenama guraju mnoge vrste prema izumiranju, kaže on.

Stručnjaci smatraju da je otkriveno samo 10 do 25 posto svih morskih vrsta.

Koliko ih još možemo pronaći prije nego što zauvijek nestanu?

Izvor:HRT

Najčitanije