20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Direktor Moderne ocijenio da se približavamo završnoj fazi pandemije

Evropa – foto EPA

Izvršni direktor farmaceutske kompanije Moderna Stefan Bansel rekao je da je “razumno pretpostaviti da se vjerovatno približavamo završnoj fazi pandemije”.

– Mislim da je to razuman scenario – odgovorio je Bansel u intervjuu za SiEnBiSi (CNBC) na pitanje o stavovima da je pandemija kovid-19 sada u završnoj fazi, prenosi FENA.

Pojasnio je da postoji šansa od 80 odsto da ćemo kako se budu razvijali omikron ili koronavirus vidjeti sve manje i manje potentnih sojeva ovog virusa.

Takođe je rekao da postoji još jedan scenario gdje ima 20 odsto šanse da ćemo vidjeti sljedeću mutaciju koja bi bila virulentnija od omikrona.

– Mislim da smo globalno govoreći imali sreće da omikron nije bio jako virulentan niti je izazivao težu kliničku sliku, ali ipak vidimo hiljade ljudi koji svakodnevno umiru širom planete zbog omikrona – upozorio je Bancel.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u posljednjih sedam dana u svijetu je prijavljeno 15,47 miliona novih slučajeva, a u istom periodu umrlo je 73.162 osoba.

Neka medicinska istraživanja potvrdila su da vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa ipak izaziva lakše oblike bolesti kovid-19 nego što je to bio slučaj sa delta varijantom, ali je i dalje opasan virus, posebno za nevakcinisane osobe.

Farmaceutska kompanija Moderna u januaru ove godine najavila je da će početi kliničko ispitivanje učinkovitosti posebne buster vakcine koje su razvili protiv omikron varijante koronavirusa.

Prvi dobrovoljci već su primili buster dozu. U ispitivanju će učestvovati 600 odraslih osoba starijih od 18 godina.

Zdravstveni zvaničnici su takođe naglasili da prijetnja varijantom omikron možda postepeno nestaje.

Ipak, direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je u januaru da je opasno pretpostaviti da se pandemija približava kraju.

U stvari, rekao je da “još nismo ni blizu kraja” i upozorio da će se nove varijante vjerovatno pojaviti kako se omikron bude globalno širio.

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Enthoni Fauči takođe je prošlog mjeseca rekao da je još “otvoreno pitanje o tome da li će varijanta omikrona označiti posljednji talas pandemije”.

Najčitanije